Как да регистрираме фирма


Имате идея за бизнес и вече е дошъл момента, в който трябва да регистрирате фирмата си. Обикновено собствениците се обръщат за тази услуга към някоя счетоводна къща или адвокат, но процедурата не е чак толкова сложна. На първо място трябва да сте наясно какъв тип дружество ще регистрирате: ЕООД или ООД.

ЕООД – Еднолично дружество с ограничена отговорност

Тук дружеството и целият капитал са собственост на едно лице както при ЕТ. Разликата е в набора документи за регистрация, в счетоводното отчитане и отговорността. Всяко дееспособно пълнолетно лице може да регистрира ЕООД и не е задължително да е само физическо лице, т.е. друго дружество може да регистрира ЕООД.

Преди да регистрирате ЕООД трябва да сте уточнили предмета на дейност и името на фирмата. Проверете в Търговския регистър дали името е свободно. Проверката може да направите и онлайн в сайта. Следват стъпките по регистрация на вашето ЕООД. Най-общо те са:

Необходими документи за регистрация,  откриване на набирателна сметка и нотариус,  регистрация в Търговския регистър към Агенция по вписванията, откриване на разплащателна сметка – в линка

Лесни стъпки за регистрация на фирми – ЕООД и ООД

 

Разликата с ООД е, че тук капиталът е разпределен между двама или повече съдружници. Документите за регистрация са същите, с малки различия.

В Устава например ще са посочени данни, права и задължения и разпределение на капитала на всички съдружници, декларациите и спесимените ще са равни на броя съдружници и при процеса на регистрация е редно да присъстват всички съдружници.

Основната разлика между ЕТ и ООД/ ЕООД е отговорността.

Докато при ЕТ собственикът отговаря с цялото си лично имущество, при ООД/ ЕООД както подсказва името, отговорността е ограничена само до фирменото имущество. Това означава, че ако натрупате дългове, кредиторите могат да изискват от вас всичко, което е на името на фирмата, но не и пари и движима или недвижима собственост, която е лично ваша.

Има, разбира е и други видове сдружения: ЕТ, КД, СД, АД. Ето на кратко разликите между различните видове сдружения.

Вече сте готови да започнете дейност.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин



    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.