Колата на Георги Димитров е най-посещаваната атракция в американски музей


И тази година популярният онлайн туристически портал „Tripadvisor” връчи поредната си награда. Тя се дава въз основа на мненията на пътешествениците и гостите от цял свят в портала на ‘Tripadvisor“ за последните 12 месеца.

Победителят тази година е музей в района на Рокфорд, САЩ. Сред най-големите му забележителности е колата на небезизвестният български комунистически лидер Георги Димитров.

Колата е марка „Пакард“, произведена през 1937 година.

Тя е личен подарък от тогавашния съветски лидер Йосиф Сталин.

И както подобава на кола, предназначена за политически лидер, тя е бронирана.

С тегло от 7 тона, стъклата са с дебелина 10 см, които тежат 200 кг. Има възможност за частично отваряне, а от този подсилен модел са произведени само 17 бройки.

Интересното е, че колата е открадната след 1992 година от тогавашния “музей на Георги Димитров” в София, който в момента носи името “Музей на политехниката”.

Возилото е изнесено в Белгия с фалшиви документи като скрап. През 1997 г. колата е транспортирана до Чикаго, където я поема Иван Кристов от Петрич.

От 2008 г. автомобилът на Димитров е в малкия музей за исторически коли Роско край Чикаго.

Батмобилът на Батман е вече реалност

Редом до него застават експонати като лимузините на Евита Перон и британското кралско семейство.

Собственикът на музея Уейн Ленсинг купува лимузината за 300 хил. долара от ebay.com. Днес автомобилът се оценява на между 2 и 6 млн. долара.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.