Интервю със самоковският художник Бойко Павлов


Изобразителното изкуство е неотменна част от националното ни богатство. България е родина на не един и двама талантливи художници. Ето защо всички ние трябва да знаем техните имена и да разказваме за тях, за да се знаят и помнят. Човекът който искам да ви представя е изключителен  талант. Казва се Бойко Павлов и е родом от Самоков, освен като художник, той е познат и като изключителен иконописец. Негови творби красят параклиси и църкви, но работите му върху камък е нещото, което мен изключително много ме впечатли. Бойко Павлов не е само уникален със своя талант, а и достоен представител на българската нация.Павлов икони

Имам удоволствието да Ви представя интервюто, което любезно се съгласи да ми даде художника Бойко Павлов.

Бихте ли разказали малко за себе си и вашия творчески/житейски път?

Казвам се Бойко Павлов и се занимавам с изкуство от малък. Основни насоки и важни уроци ми даде народният художник Наум Хаджимладенов, един от най-добрите самоковски художници. Нямам любимо направление в живописта, а като цяло ме привличат всички образи и форми.

Как и кога разбрахте, че рисуването Ви е съдба?

Когато всичко започна да ми се получава с лекота и всяка картина ставаше все по-добра.

За тези, които не знаят ще поясня, че освен на платно Вие изографисвате икони в черкви и параклиси, но нещото, което мен лично най-много ме впечатли е как съживявате камъка, което е изключително новаторско, кога и как Ви дойде идеята да го правите?

Много пъти съм разказвал историята, но тя започна, когато имах труден период, след който искрата от първата ми работа, нарисувана върху камък, промени погледа ми към изкуството. За мен камъкът е живо информационно поле, което отразява събития и случки, а самата рисунка придобива много по-дълбоко измерение. И затова хората го усещат и изживяват  по собствен начин .

И от тук произлиза и следващия ми въпрос, влагате ли смисъл в самия материал, който използвате освен визуалния ефект ?

Подбирам формата на камъка според даденото изображение , а в повечето случаи самият камък ме намира. Павлов икони

Каква е ролята на вдъхновението във вашите картини и какво Ви вдъхновява да рисувате ?

Вдъхновение. Всеки път поемаме нов дъх и ние чрез него творим. Моето ателие, което се намира в дома ми, е сакрално място.

Рисувате ли картини по поръчка?

Основно рисувам по поръчка, като материалите са много различни: платно, камък, дърво, стена, и стъкло. Изисква различна чувствителност и подход, но точно това ме обогатява и разширява.

Едно интервю с нашата авторка Илиана Дечкова

Казват, че самотата е много важна за твореца, за вдъхновението му, така ли е?

За мен самота не е точната дума, а уединението, защото тогава се свързвам с твореца в себе си.

Имате ли любими художници и ако съдбата Ви даде шанс с кой/кои от тях бихте искал да седнете на една маса, на приказка и чаша вино например?

Любими художници са ми основно от Ренесанса като Микеланджело и Рафаело. В по-късна епоха Рембранд и в наши дни много колеги и приятели. Бих седнал с Микеланджело, за да си поговорим за Сикстинската капела и Сътворението. Имах щастието да я разгледам на живо и бях изумен от движението на фигурите. Павлов светци

Как бихте искал да бъдат възприемани творбите Ви?

Нямам никакви изисквания, всеки сам да достигне до своето.

Важно ли е за твореца да срещне произведението си с хората и какво Ви дава контакта с тях?

При живия контакт опознавам човека и картината, която е била за него, се оформя в съзнанието ми, за да мога да я нарисувам. Затова всяко изображение е индивидуално.

Всеки велик художник се е учил от някого, кой е вашия любим учител, а Вие самият имате ли ученици?

Моят любим учител е животът и всеки миг е ново начало за реализация. Имам школа и обучавам млади таланти. Ние сме приятели , защото в изкуството няма възраст. За тях съм просто Бойко.  Всяка година показваме сътвореното от нас на изложба. пейзаж Бойко Павлов

Какво обичате да правите в свободното си време?

Да се разхождам с домашния ни любимец в природата. Обичам да чета.

Имате ли собствен сайт и кой е той?

Все още нямам сайт, но популяризирам творчеството си в собствена страница в Facebook и Instagram.

 

 

художник Бойко Павлов

 

 

И на края има ли нещо, което бихте искал да знаят хората за Вас, нещо което пропуснах да Ви задам?

Имам една мисъл, която е водеща в творчеството ми: „ Можеш ли да нарисуваш душа? Та то душата рисува, а ти следваш пътя ѝ.“

Бойко Павлов

Снимките са от личния архив на художника


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.