Откриха предполагаема обитаема планета?


Все повече хора си задават въпроса „Има ли други годни за обитаване планети, освен Земята“. Дълги години астрономите откриват планети, които имат някой условия, присъстващи и тук на Земята, но с големи температурни амплитуди.

Но, само преди дни стана ясно, че астрономи са попаднали на „супер-Земя“. Става въпрос за новоткритата планета TOI-715b. Тя е с радиус над 2 пти по-голям от Земята.

Но, има свой спътник, ексзопланета, която е с размерите на Земят и обикаля около нея. Именно там учените предполагат, че има запаси от течна вода на повърхността, което е едно от условията за зараждане на живот.

А, това я прави почти „идеално“ място за обитаване. Ако откритието бъде потвърдено, ще се окаже, че въпросната планета е една от най-малките, които са откривани в последните години.

НАСА разработва батерия, която се зарежда за 15 минути

Изследването се извършва с помощта на сателита за изследване на транзитни екзопланети (TESS) на НАСА.

Според последните данни от него, TOI-715b извършва пълна обиколка само за 19 земни дни. Намира се на на около 137 светлинни години от родителската планета, което създава един вид „обитаема зона“ за евентуален живот.

Според ръководителят на изследователския екип, Джорджина Дрансфийлд от университета в Бирмингам все още е рано да се правят всякакви заключения. Предстоят още наблюдения и изследвания на двете планети, за да се установи пълното наличие на атмосфера или вода.

За целта ще бъдат използвани различни по-чувствителни телескопи, т.ч и популярния телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА, за да се изследва напълно новото откритие.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.