Силно замърсяване на Варненското езеро


Експерти и учени предупреждават, че нормите на водата във Варненското езеро показват силно замърсяване. На места то е 10 пъти над нормата.

Това е най-голямото проучване на химическият състав на тинята там през последните 20 години. В продължение на 21 месеци, екип от учени и специалисти, водени от проф. Тодор Ганчев от Техническия университет във Варна са взели над 140 проби, а водолази са изследвали и на дълбочина от 40 метра.

В момента в България липсва единен стандарт за замърсяването с тежки метали и нефтопродукти, като се вземат реферетнтите стойности от Нидерландия.

Чрез тях е установено, че водата е замърсена с тежки метали. Професор Тодор Ганчев заяви, че  има определени зони, в които има повишени нива на мед, живак и на други метали.

Оказва се, че старото гробище на потънали кораби е една от основните причини за състоянието на езерото. Те стоят на дъното повече от 30 години и в участъците, където се намират, замърсяването е най-сериозно.

На този етап учените се опитват да направят проект за прочистване на езерото, за да може дас е развие туризма и аквакултурите.

Драгирането е един от възможните методи, но не е ясно доколко е екологично оправдано.

Друг вариант е пречистването да се направи с минерали като зеолит и други от Родопите, които се пускат на дъното и го пречистват, поглъщайки тежките метали.

Методът е прилаган в други държави. Направените дънни изследвания в езера и заливи показват, че 70 дни след поставяне на зеолит около половината замърсители са отстранени. В Източните Родопи има достатъчно големи запаси от минерала, изтъкна д-р Георгиева.

Според експертите, ако бъдат взети мерки навреме, след няколко години ситуацията ще доведе до невъзможност езерото да стане неизползваемо.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.