Качества необходими на всяко работно място


На повечето работни места в даден момент ще ви се наложи да общувате с по-голяма група хора. За да сте успешни в говоренето и общуването, комбинирайте няколко от уменията в тази статия.

Активно слушане

Това качество Ви помага да съберете необходимата информация, за да предотвратите евентуални недоразумения. По този начин ще изградите добри взаимоотношения и ще си сътрудничите добре с другите. Когато слушате активно фокусът е върху събеседникът Ви. Обръщайте внимание не само на неговите думи. Също и на тона му, езика на тялото му и на всички други знаци. Всичко, което казва без да ползва думи. За целта осъществете очен контакт с говорещия. Обърнете се с цялото си тяло към него. Кимайте и реагирайте с подходящи изражения на лицето си. Ангажирайте се и с това, което чувате. Водете си бележки, задавайте въпроси, повтаряйте казаното и споделяйте мнението си.

Яснота

При общуване, трябва да имате яснота какво се опитвате да постигнете. И съответно да изразите ясно целите си. Изяснете ясно желаните от вас крайни резултати още на етап начало на разговора. Направете пауза, преди да кажете или напишете нещо и помислете. Какво искате да научи човекът, който получава вашето съобщение? Искате просто да го информирате за статуса на текущ проект? Да го помолите за услуга? Изяснете целта си.

Емоционална интелигентност и емпатия 

Означава да сте в хармония с емоциите. Както вашите собствени, така и на другите. Да реагирате на тях по подходящия за конкректната ситуация начин. За да можете да използвате емоционалната интелигентност в служебната си комуникация. Отделете време, за да оцените собственото си емоционално състояние. Помислете дали събеседникът Ви може също да е под влияние на силни емоции. Ако неговото поведение или изказване ви изглежда изненадващо или нехарактерно. То е доста вероятно да е провокирано от емоция. Постарайте се да разберете и оцените пълната картина, преди да си вадите заключения.

Как да използвате социалните мрежи, когато търсите нова работа

Конструктувна обратна връзка 

Тя ви помага да си сътрудничите добре с другите и да се развивате професионално. Когато получавате обратна връзка, не се поддавайте на желанието си да заемете отбранителна позиция. Използвайте уменията си за активно слушане и емоционалната си интелигентност. За да разберете не само какво казва другият човек, но и защо го казва и как може да се чувства от това. Когато давате обратна връзка, опитайте се тя да е ясна и ориентирана към действие. Важно е да  използвайте примери, за да предоставите контекст.

Езикът на тялото 

Това е е начинът, по който се държите и изразявате себе си, докато говорите и слушате. Езикът на тялото ви говори по-силно от думите Ви. Имайте предвид и че когато думите и езикът на тялото Ви не съвпадат. То събеседникът Ви приема за верен езикът на тялото Ви. Усмихвате се и ползвате непринуден тон? Човекът, с когото говорите, вероятно ще приеме това, което казвате, като положително послание. Ако обаче не го гледате в очите или сте се прегърбили? Може да си помисли, че сте нервни или дори незаинтересован.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.