Италия поетапно премахва павилионите за вестници


Италия обмисля премахването на павилионите за вестници и списания в страната. Към настоящият момент има близо 12 000 павилиона, но между 2021-2022 се регистрира спад с 4%.

Все повече общини премахват павилионите си за вестници, заради достпния интернет и намалелите продажби, а в близо 25% от общините вече те напълно са изчезнали.

Според бизнес регистърът на „Унионкамере“ – през последните четири години само в Торино са изчезнали 138 павилиона, в Милано – 129, в Рим и цялата област Лацио – 303. Около 2700 будки за вестници са затворили от 2019 г. досега на територията на цялата страна: от тях 2327 са били частни.

Така будките рискува да се превърнат само в меланхоличен спомен, по подобие на пожълтяла картичка или телефонна будка от миналия век.

Мнозина от собствениците на павилионите са ги наследили от бащите и дядовците си и с тъга установяват, че новите технологии са изместили фокуса от тях.

Италианската търговска камара обяви в доклад, публикуван през януари, че през последните четири години броят на павилионите е намалял с 16% в цялата страна, а столицата Рим е регистрирала понижение от 21%.

В основата на кризата е сривът в продажбите на печатни издания, които формират приходите на павилионите.

През 2004 година са били продавани около 9,54 милиона вестника дневно в павилионите, според данните на ADS, фирмата, която проследява продажбите на печатни издания. До 2014 година броят им е намалял до 2,6 милиона, а до януари 2024 година – до около 950 000.

Дори в някой квартали има повече туристи, отколкото жители, така, че мнозина собственици на павилиони са наясно,ч е трябва да обогатят асортимента си, за да поддържат бизнеса жив.

Правителството предлага инициативи на стойност до 3000 евро, за да се опита да спре „кръвоизлива“ в сектора, но собствениците на павилиони твърдят, че това е само краткосрочен лек и няма да разреши дългосрочните тенденции.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.