Как да използвате социалните мрежи, когато търсите нова работа


В днешно време почти няма хора, които да не използват социални мрежи. В което няма нищо лошо, защото те могат да Ви помогнат да впечатлите потенциални работодатели.

Но само, ако ги използвате правилно. В противен случай би имало обратен ефект. Не само да не получите работата, а и да застрашите текущата си.

Ето какво трябва да направите:

На първо място ревизирайте профила си, проверете какво излиза за Вас след като въведете името и фамилията в търсачката в Google.

По всяка вероятност ще се появят доста неща. От профилите ви във всички сайтове, в които имате такива, до ваши лични снимки или публикации.

Работодателите искат учениците да се обучават според нуждите на пазара

Прегледайте внимателно всичко и ако смятате, че някой от резултатите за Вас не е подходящ. Коригирайте го, закрийте профилите, които не ползвате. Коригирайте или премахнете информацията, която можете.

Но, имайте предвид, че всичко което въведете в търсачката на „Google“ се влияе от предишните Ви търсения. Също и от всички услуги и продукти, които сте разглеждали. Както и от други фактори за персонализиране.

За да избегнете това и да видите реалната информация, която би видял и непознат човек, търсещ инфо за вас. Добре е да използвате инкогнито прозореца на браузъра ви.

Настройте „Google“сигнал за вашето име. Всеки път, когато името ви се появи в резултат от търсене в „Google“, ще бъдете уведомени веднага по имейл. Това ще ви е особено полезно, ако имате силно онлайн присъствие. И искате да проследявате споменаванията за вас в мрежата.

Качества необходими на всяко работно място

На второ място премахнете всички неподходящи снимки или статуси от профилите си в социалните мрежи. Ако профилната Ви снимка не е подходяща и не предава усещането, че сте компетентни и дружелюбни добре би било да я смените. Защото тя ще е първото нещо, което работодателите ще видят.

Обмисляйте много добре всичко, което публикувате онлайн. Работодателите проверяват кандидатите за работа в „LinkedIn“, „Facebook“, „Instagram“ и в други социални мрежи.

Това означава, че всичко, което публикувате, може да бъде прочетено от бъдещия ви работодател или от бъдещите ви колеги.

Когато търсите работа подходящите теми в социалните мрежи биха били: Бизнес новини, новости в бранша, в който работите. Също и предстоящи конференции, уебинари и други професионални събития. Както и снимки, видеа на интересни места, които сте посетили. Но несъдържащи лична информация за Вас и близките Ви.

А, неподходящите теми съответно са. Оплаквания от шефа и работата Ви. Ваши снимки от партита и купони. Политически и религиозни публикации и не на последно място вулгарен език или език на омраза.

Много важно също е да прегледате каква информация в профила ви е достъпна за непознати. Както и за приятели на ваши приятели, и коригирайте настройките за поверителност.

И помнете, че всичко, публикувано в интернет, остава завинаги там. И въпреки, че настройките за поверителност могат да защитят профилите ви от някои заплахи. Нищо публикувано не е наистина поверително.

Използвайте социалните мрежи по предназначение:

Във „Facebook“ приемате покана за приятелство само от хора, които познавате. Мрежата е създадена с цел поддържане на онлайн контакт с вашите близки и приятели.

В „Instagram“ пък освен ваши приятели и познати, можете да се следвате и различни хора и бизнеси. Ккоито са ви интересни и чиито идеи и ценности споделяте.

„LinkedIn“ е професионална мрежа за нетуъркинг. Затова е прието да се свързвате с непознати за вас професионалисти.

Постарайте се да не разпространявате непроверени и неверни факти. Не ползвайте социалните мрежи в работно време. Някои компании проследяват действията на служителите си на работните им компютри. И имат достъп до служебните им имейли акаунти и телефони. Затова бъдете внимателни.

Възползвайте се от предимствата на социалните мрежи и направете добро впечатление на потенциалните си работодатели.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.