В Нидерландия над 23% от доходите на населението отива за жилищни разходи


Покачването на лихвите по кредитите, свитото потребление и инфлацията оказаха влияние и върху разходите за живот в ЕС. Според проучване на Нидерландската статистическа служба, нидерландците харчат почти 1/4 от доходите си за жилищни разходи.

Това нарежда страната шеста по този показател на сравнителни данни за разходите по жилищата в ЕС.

Какво е положението в другите страни от съюза?

Най-голям дял от доходите си за поддръжка на жилището в ЕС заделят гърците – 34,2%, а в класацията следват Дания, Германия и Люксембург.

Нидерландският показател от 23% е малко под този на България (23,3%), където обаче и доходите, и разходите за жилище са много по-ниски.

Годишното проучване на общото благосъстояние e установило, че младите нидерландски граждани са сред най-склонните в ЕС да имат собствено жилище.

Малко над един от всеки шест нидерландци на възраст между 25 и 29 години през 2022 г. все още е живял в дома на родителите си в сравнение с 80% от хърватите и 61,4% от българите.

„В Южна Европа е по-нормално младите хора да остават да живеят в родния си дом по-дълго време“, казва Ван Мулиген. „В северните страни, както и в Нидерландия, е точно обратното.“

Наемите на жилища почти навсякъде в ЕС са по-високи от тези през 2015 г.

Увеличението на наемите в сравнение с 2015 г. е било най-голямо в някои държави от Централна и Източна Европа. В Литва, например, те са скочили с 68,2% спрямо 2015 г.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.