С технология за автономен полет ще бъдат снабдени някой F-16


ВВС на САЩ тестват нова система, която ще превърне бйните изтребители F-16 Fighting Falcon в автономни машини, дори и с оператор в тях.

Новата технология ще бъде тествана първо във военновъздушната база Еглин във Флорида. Това е част от новата венна програма Venom (Viper Experimentation Next-gen Operations Model-Autonomy Flying Testbed ).

Ако програмата се окаже успешна тя ще е е голяма крачка напред към тестване на новата автономна технология, позволяваща дори и с екипаж, изтребителите да вземат самостоятелни решения.

Идеята е новата технология да се използва и към поддръжащи изтребители с автономна способност. те ще бъдат въоръжени с ракети и други оръжия, а също така ще бъдат използвани при разузнавателни операции или електронна война, за да заглушават вражеските сигнали.

Най-големият самолет в света е пригоден да каца на къси писти

Въпреки, че проектът Venom е с инвестиция от 50 млн долара, предстоят още тестове тази година, за да се установи дали автономната технология е успешна.

До 2025 година трябва да бъдат оборудвани няколко изтребителя, като в зависимост от продължителността на проекта, сумата може да нарасне с още 10 млн долара.

Майор Рос Елдър, ръководител на теста за развитие на програмата, заяви, че Venom ще представлява стъпка към „нова ера на авиацията“.

Подполковник Джо Ганьон, командир на ескадрила на 85-та обаче успокои, че ще минат дъги години, преди изтребителите да могат да вземат напълно самостоятелни решение, така, че няма опасност да изчезне главната роля на пилота.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.