Продават на търг една от най-старите съществуващи книги


Аукционна къща „Кристис“ ще предложи на търг на 11 юни една от най-редките и стари книги в човешката история.

Става въпрос за кодексът „Кросби-Шойен“ . Счита се, че той е написан на коптски език върху папирус около 250-350 г. от н.е.

Написването му става в един от първите християнски манастири.

Според старши специалистът по средновековни и ренесансови ръкописи на аукционната къща, Юджинио Донадони, това са най-ранните известни текстове на две книги от Библията.

Общо са 104 страници и в момента се пазят зад плексигласово стъкло, а в него се съдържа Първото послание на Петър и Книга на пророк Иона.

Сухият климат на Египет запазва страниците почти непокътнати, както и много други ранни християнски книги, открити през XX в.

Открит е в Египет през  50-те години на миналия век, като в последствие е купен от университета в Мисисипи, където остава до 1981 г.

Норвежкият колекционер на ръкописи д-р Мартин Шойен се сдобива с него през 1988 г.

Сега го продава на търг, заедно с други забележителности от своята колекция „Шойен“. Това е една от най-големите частни колекции от ръкописи в света.

Кодексът може да бъде видян в „Кристис“ в Ню Йорк от 2 до 9 април, а на 11 юни ще бъде предложен на търг в Лондон.

Очаква се цената му на търга да достигне до 4 млн. евро.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.