Първият смартфон в света преди iPhone


Мнозина свързват смартфоните с революцията, която направи Стив Джобс през 2007 година с iPhone.

Истината обаче е, че развитието на тази технология започва след края на Първата световна война.

Прези 1917 година финският изобретател Ерик Тигърстед подава заявка за патентоване на „джобен сгъваем телефон с много тънък въглероден микрофон“. Въпреки, че технологията не се развива, заради невъзможност през онези години.

След краят на Втората световна война, страните започват да се надпреварват в клетъчната технология и да се опитват да създадат първи преносимите клетъчни телефони.

Развитието на полупроводниковата индустрия трябва да изчака поне още 30 години.

На 3 април 1973г, в Ню Йорк, е показан първият мобилен телефон. Неговият изобретател е американецът Мартин Купър.

Чак през 90-те години започва развитието на дигиталните технологии, като през 1992 година за първи път във Франция се слага началото на първите 2G мрежи.

Прототипът на телефона, Motorola DynaTAC 8000x, тежи над 1 кг и е с размери 23 см на 13 см на 4.5 см. Той предоставя възможност само 30 минути за разговори, а зареждането му отнема 10 часа.

Той се превръща в първият пуснат на пазара мобифон.

Цената му е била 899 долара.

Любопитен факт е, че устройството има  монохромен LCD тъчскрийн, нещо, което е непознато в онези години. Сред другите му екстри са бележник, адресна книга, календар, световен часовник, както и възможност за насрочване на срещи.

На този ден е регистрирано и първото обаждане по gsm. Купър и служител на Motorola правят първото телефонно обаждане пред журналисти, като се свързват с доктор Джоел Енгел от Bell Labs., шеф на конкурентната компания Bell Labs.

Този разговор полага и началото на това, което в момента е неизменна част от ежедневието ни.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.