Европейската прокуратура разследва Урсула фон дер Лайен


Европейската прокуратура е поела от белгийските прокурори разследването за „намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“ срещу Урсула фон дер Лайен. До момента разследващите от ЕПО не са повдигнали срещу никого обвинения по слечая.

След наказателна жалба, подадена в град Лиеж, от Фредерик Балдан, белгийските власти започват разследване в началото на 2023г. Унгарското и полското правителства също се присъединяват към жалбата.

В жалбата се сочи, предполагаемата размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и собственикът на Pfizer – Алберт Бурла. Тази комуникация е била осъществена в преди голямата сделка за ваксините в разгара на пандемията от Covid-19. Стойността на сделката с ваксините е 20 милиарда евро.

Сделката с Pfizer беше договорена в разгара на пандемията през 2021г.. Първоначално тази сделка се възприемаше като победа в борбата с вируса, но още тогава направи впечатление огромното договорено количество ваксини. Само в края на миналата година бяха доказани разхищение на дози за 4 милиарда евро. Именно затова се наложи и предоговаряне на договора с Pfizer.

Иран изнася фармацевтични си продукти за Армения

Вестник „Ню Йорк Таймс“ води свое разследване, след като Урсула фон дер Лайен отказа да разкрие съдържанието на SMS-те. Вестикът първи заговори за тази кореспонденция, но до момента му се отказва достъп до документацията.

Новината, че Европейската прокуратура е поела случая, поставя под допълнително на наблюдение дейността на Председателя на ЕК.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.