Във Финландия ученик уби връстник и рани няколко други


Все повече страни по света затягат контрола върху оръжията. Особено в САЩ, където всяка година загиват стотици души и в частност в училищата.

Но, в други страни, като Финландия, например, страната е еталон за образование и дисциплина и рядко чуаме за подобни инциденти. С население от 5,6 млн. души има повече от 1,5 млн. законно притежавани огнестрелни оръжия, собственост на 430 хил. души.

Но, днес в начално училище във финландския град Вантаа, северно от столицата Хелзинки, стана шокираща драма. Дете на 12-годишна възраст бе убито от свой връстник, а други две деца са със сериозни наранявания.

Извършителят на нападението е задържан от полицията. Сигналът е получен в 9:00 ч , като тук учат 800 ученици. Полицията веднага е отцепила периметъра.

При първоначалния разпит задържаният признал, че той е стрелял. Извършителят ще бъде предаден на социалните служби, защото е твърде малък, за да бъде задържан в арест.

Мотивите все още не са ясни. Според полицията оръжието е било собственост на роднина на заподозрения.

Местните хора са помолени да стоят далеч от училището, докато полицията продължава с разследването.

Финландският премиер Петери Орпо написа в социалната мрежа „X“, че е „дълбоко шокиран“ от стрелбата.

От началото на века във Финландия два пъти е имало смъртоносна масова стрелба в учебни заведения.

През ноември 2007 г. 18-годишен ученик, въоръжен с полуавтоматичен пистолет, открива огън в училище в южния град Туусула и убива девет души, преди да се самоубие.

През септември 2008 г. 22-годишен студент открива огън и убива десет души с полуавтоматичен пистолет в колеж в южния град Каухакьоки и също слага край на живота си след това.

След инцидентите Финландия затегна контрола върху огнестрелното оръжие. Повишена беше минималната възраст за желаещи да притежават оръжие и беше дадено право на полицията да проверява кандидатите за придобиването му.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.