Лилаво зеле за великденските яйца


Великденският празник свързваме с шарени, писани яйца и дъх на козунак.

Всяка домакиня има свои начини и стил да придаде уникалност и красота на варените яйца.

Напоследък е много популярно използване на естествени багрила, които ни дава природата.

Лилавото зеле е известно с пурпурният си пигмент. Този пигмент може да се предаде необикновени синьо-лилави нюанси на великденските яйца. Сварената лилава зелка освобождава пигмента си, който обагря в различни тонове и наситеност, в зависимост от времето за което оставим яйцата в отварата.

Ето два начина да използвате красивият цвят на лилавото зеле за великденските си яйца

великденски яйца

  • Намокрените, сурови яйца се овалват в нарязани разноцветни обелки от лилав и обикновен лук. След което се завиват и завързват внимателно в марля. Приготвените яйца се поставят в съда за варене. В него се поставя и  нарязана лилава зелка. Водата, която се налива не трябва да е повече от един пръст над яйцата и зелето, като към нея се добавя една лъжица оцет. Яйцата се варят заедно със зелето за около 10 минути. След като изстинат яйцата се глазират с вълнен плат, напоен в олио.

лилаво зеле и яйце

  • Нарязано лилавото зеле на „спагети“ се полепва по сварени и още топли яйца. Яйцата се завиват плътно с полепналото зеле и се завиват в стреч фолио. След като изстинат яйцата се зачистват и глазират с вълнен плат, напоен с олио.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.