Цветното село Залипие


Светът не спира никога своя бесен ход. Годините променят хората, разпадат се държави, създават се нови. Границите преди разделяха роднини, близки, любими, деца от родители.

В периода на Студената война- Изтока беше лошия герой, а Запада – добрият и смел войн на правдата и справедливостта.

Много хора от онова време още изпитват носталгия по комунизма, припомняйки си както добрите, така и лошите страни на една система, която може би беше обречена на провал.

Преминаването към пълна пазарна икономика тласна едни страни напред, други зациклиха.

Разпадането на Съветския съюз на 26.12.1991г. пренареди световната карта, а централизираната планова икономика създаде предпоставки за бързо забогатяване на едни, за сметка на други.

Може би ударът най-силно се усети в селските райони на бившите съветски републики.

Някогашните трудови съюзи ТКЗС са в миналото, земята, която е изхранвала хората през вековете започна да пустее, младите избягаха от селото в големия град, защото там имаха шансове за реализация.

Сега селата сякаш са гробници, с порутени къщи, останали без прозорци и врати, досущ приличащи на дупките на череп, показал озъбената си усмивка.

Но, не всичко е загубено и не е в толкова мрачни краски. Запознайте се с най-красивото село в Полша – Залипие.

Намиращо се в югоизточната част, само на 68 км от Краков, това колоритно селце е рай за пътешественика.

Като Владислав Хикел, който през 1905 г посещава това място. Тук цветните къщи са на почит и още през XIX в местните започват за правят камини, вместо старите пещи за огрев.

За да внесат разнообразие в дома си, жените в семействата украсяват с цветя и картини почернелите стени. И до днес тази традиция е жива и може да се види из целия град, дори и по кучешките колиби.

Най-известната художничка в селото е Фелисия Курилова. След смъртта и през 1974 г, къщата и е превърната в музей четири години по-късно.

Творчеството й е известно не само в Залипие. Тя е украсявала трапезарията на известния полски кораб “Батория” кръстен на полския цар от XV в. Стефан Батори.

Корабът е известен като “Късметлийския кораб” и участва в евакуацията на френско-полски-британския корпус от Нарвик през 1940 г, както и в няколко битки през Втората Световна Война.

zalipie-zagroda-felicji-curylowej
church
domashna-pesht
Felicja-Curyłowa-1904-1974
var-Zalipie
zalipie-colorful-life
zalipie-house
zalipie-malowana-wies-malopolska

Той е гордостта на полския военоморски флот. Курилова често печели местните конкурси по живопис провеждащи се в селото от 1965г.

Интересното е, че всяка година художниците в селото трябва да променят рисунките си. За рисуване жените в селото използват мазнините от пържените кнедли, а четката правят от космите на опашката на кравите.

От 1984 г в селото се провежда конкурса “Боядисаната къща” или както го наричат поляците “Malowana Chata”.

Конкурсът е създаден, за да могат местните хора психически да се възстановят от ужасите преживявани през Втората Световна война, като се има предвид, че над 17% от населението на Полша загива.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.