Близо 4000 хървати имат форма на аутизъм


По данни Хърватския институт за обществено здраве (HZJZ) все повече нараства в световен мащаб броя на хората с някакво разстройство от аутичния спектър.

Само в страната те са близо 4000 души, но според специалисти, тенденцията броят им да нараства.

Затова, 2 април е определен за световен ден за информираност за аутизма. И по този повод президентът на Хърватската асоциация за аутизъм Игор Ружич обясни, че е трудно да се установят точните данни за хората с разстройства от аутистичния спектър, поради сложния процес на диагностициране и тъй като има пациенти, погрешно диагностицирани с такива разстройства.

2 април световен ден на аутизма

Специалистите предупреждават за междусекторни пропуски и недостатъчно сътрудничество на експерти от различни сектори, които могат да се справят с този проблем.

Утре Хърватия ще отбележи Световния ден за информираност за аутизма, като проведе поредица от събития в Загреб и в други градове.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.