2 април световен ден на аутизма


На 2-ри април отбелязваме значимостта на хората с различния ум.

През 2007-ма година ООН взема решение да обяви 2-и април за Световен ден на информираността за аутизма. Идеята е да има дата, която да ни напомня за дългия път. Път който заедно трябва да извървим до другия, за да го приемем, независимо от неговата различност.

Цели се още медиите да помогнат за това децата от аутистичния спектър да станат по-видими за обществото. Изключително важно е родителите на тези прекрасни деца да получават подкрепа.

Ранна диагностика на аутизъм при деца

Нека на 2 април заедно отбележим уникалния свят на съществуване, различното мислене, интереси и способности на хората с аутизъм! Нека го превърнем в ден, в който лицата с аутизъм са обгърнати с повече разбиране и подкрепа. Опора от страна на обществото ни, в което различните търсят и заслужават равностойно място и достоен живот!

В световен мащаб всеки ден едно на 100 деца се диагностицира с Аутизъм.

аутизъм

Състоянието засяга много повече хора – близки, познати и всички, с които детето комуникира ежедневно.
Българското общество трябва да е осведомено относно състоянието аутизъм. За да подхожда по-толерантно към трудностите на лицата с проблеми от аутистичния спектър и техните семейства. С повече подкрепа и разбиране да подпомага социализацията.

Традиционно в днешния ден знакови сгради по света се осветяват в синьо, за да насочат вниманието към заболяването.

Близо 4000 хървати имат форма на аутизъм

Осветяването на сградата в синьо е част от световната кампания Autism Speaks – Light It Up Blue, в която България участва от 2010 година. Редица световноизвестни сгради също ще бъдат оцветени в синьо по този повод – статуята на Христос в Бразилия, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни, парламента в Будапеща.

Тези деца нямат нужда от съжаление, а от уважение и достойно отношение!


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.