Уака Пукиана, древна перуанска пирамида в Лима


Пирамидата Huaca Pucllana е истинско археологическо съкровище, разположено в сърцето на съвременна Лима, Перу. Този удивителен паметник е построен около 500 г. след Христа и е служил като религиозен и административен център.

Уака Пукиана, древна перуанска пирамида

Сгушена в оживения квартал Мирафлорес, ще намерите място в ярък контраст с индустриалния свят около него. Един от многото древни паметници за изследване, Huaca Pucllana е особено впечатляващ. Що се отнася до перуанските древни руини, като се има предвид, че е един от най-старите в Лима.

Пирамидата е построена от кирпичени тухли, направени от глина и слама и се състои от седем стъпаловидни платформи.

 

Тези тухли имат уникална форма, която наподобява книги, придавайки на пирамидата отличителния ѝ вид. Става място за религиозни обреди и жертвоприношения, както свидетелстват археологическите находки. Смята се, че пирамидата е била свещено място. Тук са се провеждали церемонии в чест на боговете. Ритуалното погребение е било важна част от поклонението.

Уака Пукиана, древна перуанска пирамида

Най-голямата пирамида в Америка, принадлежаща към културата Моче

За съжаление, подробна информация за религиозното значение на пирамидата Huaca Pucllana все още е в сферата на предположенията. Много аспекти на културата Вари, влиянието върху обществото на Лима, включително техните религиозни практики, продължават да бъдат предмет на изследване за учените.

 

Тази пирамида обаче със сигурност е била значителен религиозен център на своето време. Тя е великолепен пример за архитектурното майсторство на древните цивилизации.

Уака Пукиана, древна перуанска пирамида

 

През 2010 г. тук се случи важно откритие. Бяха открити четири мумии на Варя, недокоснати от грабители.

Благодарение на усилията за разследване и консервация от последните няколко десетилетия, следващите поколения ще могат да се наслаждават. Както и да се учат от това културно перуанско наследство.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.