Някой от най-интересните първоаприлски шеги от близкото минало


По традиция на 1 април светът отбелязва Международния ден на хумора и шегата. Празникът добива популярност в началото на XX в.

През 1993 г. – Европейски съюз за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение – никой да не се връзва на първоаприлските новинарски емисии.

В следващите редове ще ви запознаем с десет от най-интересните първоаприлски шеги.

Музеят на хумора и сатирата в Габрово чества половин век

Спагетените дървета и BBC Лондон

През 1957 година по новинарската програма „Панорама” на BBC се съобщава за богата реколта от …..спагети. Те били специално отглеждани от швейцарските фермери след унищожаването на вредителя спагетен житояд.

Дори към съобщението е поместен богат видеоматериал. Хората в онези времена наистина повярвали, че спагетите растат по дърветата и прегрели телефоните на бринаската програма с питане как може да отгледат собстено спагетено дърво.

Туристическа дестинация Сан Серифе

Мечтае ли да отидете на непознат и самотен остров. Заповядайте на Сан Серифе. През 1977 година вестник „Гардиън” публикува специален материал за екзотичната и малко позната „страна“ – Сан Серифе. Тя се състои от седем острова и се намира в Индийския океан.

Много читатели се обаждат в редакцията, за да научат повече за интересната туристическа дестинация.

Лондон остава без Биг Бен

Какво си представяте като чуете Лондон? Английската кралица, войниците с интересните шапки, чай и….Биг Бен. Тази туристическа забележителност е може би най-познатия символ на Лондон. Часовниковата кула-камбанария на Уестминстърския дворец.

Но, през 1980 година радио BBC съобщава, че правителството взима решение да го премахне и на негово място да сложи електронен часовник. Това поражда вълна от възмущение, а телефоните на радиото прегряват от запитвания.

Явно британците разбират по друг начин хумора….

Летящите пингвини

Всеки уважаващ себе си пингвин заминава през лятото на юг. Не вярвате ли? Питайте BBC.Явно медията умее да поднася най-добрите първоаприлски шеги. През 2023 година тя излъчи репортаж за този нов и непознат вид пингвини.

От мястото на събитието дори предаваше водещия Тери Джоунс, който сподели, че са заснети няколко странни създания, които той нарече „чудесата на еволюцията“.

По думите му летящите пингвини не се скупчват като останалите си събратя на едно място, за да се топлят в антарктическия студ, а отлитат в Южна Америка, за да се пекат под тропическото слънце.

Бургер за левичари

Може ли един бургер? Ама не от обикновените, а за левичари? Звучи ви странно? През 1998 г. веригата заведения „Бъргър Кинг” публикува реклама на цяла страница в „Ю Ес Ей тудей”, представяйки специалния бургер „Left-Handed Whopper” за хора, служещи си с лявата ръка. Много американци „се хващат” на шегата и започват да уточняват какви бургери искат, когато правят поръчките си.

Феноменът на гравитационното претегляне

През 1976 г. Патрик Мур казва на слушателите на Радио 2, че точно в 9:47 часа на този ден ще има необичайно подреждане на планетите, което ще намали гравитационното притегляне на Земята и че всеки, който скочи във въздуха по това време, ще изпита странно плаващо усещане. Стотици слушатели се обаждат, за да съобщят, че наистина са усетили феномена.

BMW „предлага“ нова „иновация“

През 1994 г. компания BMW продължава традицията си да пуска шеговити реклами по случай 1 април, представяйки най-новото си постижение – конвексни лазери, поставени отпред на всяка от гумите. Предназначението им е да топят леда и снега по пътя.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.