Най-голямата пирамида в Америка, принадлежаща към културата Моче


Маите не са единствените, които са построили грандиозни пирамиди в предколумбова Америка. Въпреки че повечето, интересуващи се от историята на индианците, са запознати с техните структури, разпръснати из пространствата на Юкатан. В Южна Америка има руини на две пирамиди, принадлежащи към културата Моче.

пирамида племе Моча

Съдейки по основата, са били по-големи по размер от повечето творения на маите. Преди да възникне великата империя на инките във високите Анди, тази територия е била обитавана от много племена. Те са имали доста високо ниво на развитие и са ни оставили много културни артефакти и архитектурни паметници.

 

Това е известната култура Наска с нейните мистериозни геоглифи и Норте Чико. С грандиозния кръгъл храм на Бандурия. И Моче, които построяват два грандиозни храма на територията на съвременното Перу. Археолозите датират първите следи, оставени от индианците от културата Моче (или Мочика) към 1 век след Христа. Центърът на тази древна държава се е намирал на брега на Тихия океан. Близо до съвременния град Трухильо, в Северно Перу.

карта племе Моча

Уака Пукиана, древна перуанска пирамида в Лима

Според наличните данни, Мочика обитават повече от 10 долини, чийто климат, както и в наши дни, е изключително сух. Основата на съществуването на Моче е селското стопанство и за да отглеждат успешно зеленчуци, те трябва да изградят и поддържат обширна напоителна система. Което показва високото ниво на развитие на тази държава.

Индианците моче са живели в няколко големи града. Те владеят техниката на изработване на керамика и обработка на метали. При разкопки на техните селища са открити накити, украсени със злато и декоративни камъни. В същото време моче не е имало писменост.

Небесните воини на повече от 3000 метра в Андите

Основното нещо, което прави културата на Моче интересна, са нейните две огромни пирамиди. Храмът на Слънцето и Храмът на Луната, построени от кирпичени блокове през 5 век.

пирамида племе Моча

Въпреки крехкостта на този строителен материал, грабежите и умишленото унищожаване от испанците и 1500 години, изминали от построяването им. Останките на храмовете все още могат да се видят в околностите на Трухильо. Перу има правоъгълна основа с дължина на страната 87 метра.

 

Формата на храма е пресечена пирамида с височина около 20 метра, на върха на която е имало плоска платформа. Няколко цветни фрески и рисунки са запазени по стените на тази структура на Моче. Храмът на Луната е оцелял до днес в по-добро състояние от Храма на Слънцето.

 

артефакт племе моча

Историците смятат, че храмът е служил за религиозни и церемониални цели, включително жертвени ритуали. Храмът на Слънцето има подобно предназначение. Намира се в близката долина, но е с големи размери. С височина около 50 метра храмът има в основата си правоъгълник със страни 340 и 160 метра. По времето на Моче този храм има 7 нива от стъпала, а ъгълът на наклон на стените е 77º.

Храмът на Слънцето се е намирал в столицата на щата Моче. Служил е освен за ритуални и церемониални цели и като място за погребения на висши благородници. Храмът е силно повреден по време на колониалното завладяване на Южна Америка.

През 17-ти век испанците, жадни за злато, унищожават почти 2/3 от храма. Разрушавайки долните нива на пирамидата и дори насочвайки потока на местната река тук. С цел да ерозира основата на храма и да улесни търсенето на злато.

артефакт племе моча

Културата Моче е съществувала в долините на перуанските Анди до 7-8 век. Въпреки многото открити предмети и погребения на благородниците, археолозите продължават да работят на местата, където са били разположени градовете Моче. Неотдавна учените откриха няколко погребения от кирпичени тухли и дърво.

Погребенията съдържат накити, скулптури, ритуални маски, керамични съдове и различни предмети. В допълнение към телата на починалите, археолозите извадиха останките на лами от погребенията. Опитомяването на тези удивително издръжливи животни е изиграло важна роля във формирането и развитието на много народи от Андите. И както може да се види от наскоро откритите погребения, ламите са били на голяма почит и от индианците моче.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.