Музеят на хумора и сатирата в Габрово чества половин век


Днес е 1 април. Международния ден на хумора и шегата. Точно на днешната дата, но половин век по-рано, през 1972 г в Габрово е открит Музеят на хумора и сатирата.

Идеята за създаването му е на неговия първи директор Стефан Фъртунов (1926-2010 г.), юрисконсулт по професия и събирач на габровски анекдоти. Три години продължава реконструкцията на старата кожарска фабрика на братя Калпазанови, преди в нея да се настани Домът на хумора и сатирата през 1975 г.

По този повод институцията отваря врати и показва габровската щедрост със събития, предназначени за всички възрасти. Почитателите на изкуството ще се наладят на различни събития за малки и големи и денят им ще е изпълнен със смях и изкуство.

Някой от най-интересните първоаприлски шеги от близкото минало

Входът е свободен, напомнят от културната институция.

Празничната програма започва в 9:00 ч. с обявяване на името на #БезименнотоКоте и представяне на кръстника. По-късно ще се състоят детско ателие “Първоаприлска шега” в Зала на жирафите, ще бъдат наградени победителите от конкурса “Тийн куратор”.

За празника е предвидено детско ателие “Шарж и автошарж” с Ивайло Цветков в зала 7, ще бъде открита “10% Карнавал” – групова изложба на фотографии от Габровския карнавал през последните 10 години в Зала 8.

От 17:30 ч. ще бъде открита юбилейната изложба на карикатуриста Ивайло Цветков “60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство” в зала 7.

Институцията се превръща в модерен и уникален културен център, изграден под мотото „Светът е оцелял, защото се е смял“.

Организира фестивали, срещи по наддумване, издава хумористични сборници, в музея функционира експериментален вариететен театър.

Основен завет, който музеят предава от старите балканджии на новите поколения е „Когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.