Microsoft прави суперкомпютър за 100 млрд.долара


Компанията Microsoft в сътрудничество с OpenAI предвиждат в близко бъдеще да изградят най-бързия суперкомпютър.

Той ще струва 100 млрд.долара и ще бъде захранван от милиони специализирани сървърни чипове и изкуствен интелект.

Самият проект ще бъде разделен на пет фази. В момента от  OpenAI използват центровете за данни на Microsoft, за да захранва своя чатботChatGPT.

А, от Microsoft има изключителни права да препродава технологията на OpenAI на собствените си клиенти.

Но, това притеснява някой хора от борда на директорите, защото все повече компанията се фокусира върху OpenAI. А, това превръща Microsoft едва ли не в ИТ отдел за стартъпа.

Новият суперкомпютър ще спомогне за усъвършенстването на изкуствения интелект през следващите години, заради неговата роля в бизнеса и обществото.

Участието на Microsoft в проекта обаче зависи от това OpenAI да изпълни обещанието си да повиши възможностите на своя AI.

Освен това, заради съвърните чипове цената на проекта се повиши, докато в същото време се обърна внимание и на необходимите енергийни източници за захранването им.

Затова не се изключва възможноста да бъде използвана мощта на модулните АЕЦ блокове, които също през следващите години могат да изиграят важна роля в чистата енергия.

А, заедно с лесната си преносимост и конструкция, ще бъдат идеални за захранването на проекти, свързани с изкуствения интелект, където се изисква голямо количество енергия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.