Изразът „Гвоздеят на програмата“, е благодарение на Айфеловата кула


На 31 март 2024г. се навършват 135 години от откриването на Айфеловата кула. Изграждането му е насрочено да съвпадне с Всемирната изложба от 1889 г., посветена на стогодишнината от Френската революция.

Конструкцията трябва да бъде основната украса на събитието, но не всички парижани одобряват нейното изграждане. До върха се стига по 1792 стъпала, което е и годината на обявяване на Първата Френска Република. Никой не вярва, че е възможно да се построи толкова висока конструкция. Други смятат, че безполезният, чудовищен, абсурден колос. Извисяващ се над Париж като гигантски комин, ще смаже с варварския си вид Нотр Дам, Сен Жак, Лувъра.

пресата при откриване на Айфеловата кула

И все пак две години по-късно строителството на Айфеловата кула е завършено. Откриването е на 31 март 1889 г. В този ден асансьорите все още не са завършени. Така че главният инженер Гюстав Айфел изкачва всичките стъпала, за да разгърне френското знаме на върха на кулата.

Първоначално е планирано структурата да бъде разрушена след известно време. Но тя става толкова популярна, че през 1964 г. Айфеловата кула е класифицирана като исторически паметник. През 1991 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Мненията за кулата са на двата полюса. Едни я харесват, други не. В началото е имало много парижани, които не са я харесвали. Френският писател Ги дьо Мопасан я описва като грозен скелет, който разваля пейзажа на Париж. Когато веднъж журналисти го срещат да обядва в ресторанта на кулата на първо ниво го питат. Защо го прави след като не му харесва кулата. Той им отговорил. „Храня се тук, защото това е единственото място в целия огромен Париж от където тя не се вижда.“ Постепенно обаче, хората я приемат.

апартамента на върха на Айфеловата кула

Кулата има 3 платформи, които са достъпни за туристите с прекрасна 360 градусова гледка. На най-високата трета платформа Айфел си обособява апартамент. Днес там могат да се видят восъчни фигури на Айфел, дъщеря му и Томас Едисон.

 

 

Интересен факт:

Смята се, че изразът „гвоздеят на програмата“ се е появил благодарение на Айфеловата кула. Защото поради формата си е сравнявана с гвоздей. Така започват да говорят за „връхната точка на изложбата“ („le clou de l’exposition“) или „гвоздеят на програмата“ на откриването.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.