Ще помагаме на Молдова в сферата на енергетиката


Заместник-министър Ива Петрова участва в заседание на Междуправителствена българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество. На деветото издание на срещата, тя каза, че усилията на Молдова за диверсификация и стабилност в енергетиката ще бъдат подкрепени от наша страна.

Срещата се проведе в Кишинев на 26 март и беше председателствана от българския заместник-министър на икономиката и индустрията Ирина Щонова и министъра на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

На срещата бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес в областта на енергетиката на Молдова и България . От двете страни беше заявено желание за реализиране на проект за Вертикален газов коридор. Реализирането на такъв газопровод ще присъедини Молдова към останалите страни част от газопреностното съоръжение. Това присъединяване и ще разкрие нови възможности за синергия на Европа и сигурност в снабдяването с природен газ.

Русия гони дипломат на молдовското посолство

българо-молдовка срещаБългария, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова са участниците в инизиятивата за Вертикален газов коридор. Този бъдещ проект има за цел да диверсифицира и подобри ситурността на доставките на газ от юг на север.

Министър Парликов и зам.министър Щонова се договориха още да бъдат разгледани възможностите за сътрудничество в областта на електроенергийните мрежи. Договорени са също дейности в посока дигитализация и модернизация на мрежата, енергийната ефективност, съхранение на енергия на Молдова.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.