Мексиканският национален герой Панчо Виля


Франсиско „Панчо“ Виля е псевдоним на Хосе Доротео Аранго Арамула е мексикански революционер. Като един от водачите на Мексиканската революция, той е почитан в Мексико като национален герой.

Неговата тактика служи за модел на по-късни революционни и партизански движения през XX век.

Виля (в центъра) през декември 1913По време на Мексиканската революция Панчо Виля се установява в Чиуауа и оглавява революционните армии в северната част на страната.

За разлика от други водачи на революцията, като Емилиано Сапата, генерал Виля няма точно формулирани дългосрочни цели.

 

Виля е син на селски работник и остава сирак в ранна възраст. Искайки да отмъсти за нападение над сестра си, той убива един от собствениците на имота, в който работи и е принуден да избяга в планината, където прекарва юношеството си като беглец.

През 1910г. Виля се присъединява към въстанието на Франсиско Мадеро срещу мексиканския диктатор Порфирио Диас. По време на въстанието, Виля, който няма формално образование, но се е научил да чете и пише, показва таланта си като войник и организатор.

Заедно с дълбокото му познаване на земята и хората в северните части на Мексико, той предоставя на Мадеро дивизия от обучени войници. След успеха на революцията Виля остава в редиците на нередовните войски.

През 1912 г., в хода на въстанието на Паскуал Ороско, Виля събужда подозрението на генерал Викториано Уерта, който го осъжда на смърт.

Настоящият тогава президент Мадеро го хвърля в затвора. През ноември Виля се измъква от затвора и избягва в САЩ.

Панчо Виля на конСлед убийството на Мадеро през 1913г., Виля се завръща в Мексико и сформира дивизия от няколко хиляди души, подвизваща се под името Северна дивизия.

Комбинирайки силите си с тези на Венустиано Каранса, той се вдига на бунт срещу все по-потисническата и неефективна диктатура на Уерта.

В битките доказва таланта си на стратег и плководец и разгромява противника.

През декември 1913г. Виля става губернатор на щата Чиуауа.

С помощта на Каранса, той сваля Уерта от президентския пост през юни 1914г., влизайки в Мексико Сити като победител в революцията.

Недоверието и съперничеството между двамата, обаче, скоро води до разрив в отношенията им и Виля е принуден да напусне Мексико Сити заедно с революционера Емилиано Сапата през декември 1914г.

Статуя на Панчо Виля в ЧиуауаСлед поредица загубени битки от Каранса, той и Сапата се оттеглят в планините на север.

За да покаже, че Каранса не контролира северните части на страната, Виля екзекутира седемнадесет американски граждани.

Това се случва в градчето Санта Исабел в Чиуауа през януари 1916г., а след два месеца напада градчето Кълъмбъс в американския щат Ню Мексико.

 

 

Тогава американският президент Удроу Уилсън изпраща експедиция, оглавявана от генерал Джон Пършинг в района.

Виля, обаче е популярен сред народа и познава много добре терена в северните части на Мексико.

Правителството на Мексико не одобрява присъствието на Пършинг на мексиканска почва, поради което залавянето на Виля се оказва невъзможна задача.

Виля продължава с партизанската си дейност, докато Каранса е на власт. След падането на правителството на Каранса през 1920г., Виля е помилван.

Той получава ранчо близо до Парал, като в замяна се съгласява да не участва в политиката.

През 1923г. обаче нарушава обещанието си и прави опит да се включи в наближаващите президентски избори. Но, на път за вкъщи е от убит. 

Виля изгражда образа си като международно известен революционен герой, играейки себе си в холивудски филми и давайки интервюта за чуждестранни журналисти, включително и за Джон Рид.

След като умира, той е изключен от пантеона на революционните герои, докато Венустиано Каранса и Алваро Обрегон, с които се сражава по време на революцията, участват в политическата сцена.

Но, въпреки това, неговият принос за страната живее в народната памет на мексиканците.

Дълго време след революцията на него са посвещавани народни песни, филми и разкази.

През 1976г. тялото му е погребано при Паметника на революцията в Мексико Сити с голяма публична церемония


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.