Католици и арменци празнуват Великден


В първата пролет след пролетното равноденствие, над 1,3 млрд.католици, а също и арменци посрещат Възкреесние Христово.

По време на Пасхалното бдение снощи папа Франциск призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи.

Той определи кризите като „камъните на смъртта“, като думите му бяха носочени към омразаха и жестокостта на войните, които в момента се водят в Газа и Украйна.

Сред другите му упреци бях, че хората са все по-егостични и безразлични, но изрази увереченост, че „Възкресение Христово ще премахне тези камъни“.

По думите му Възкресение Христово трябва да даде на хората кураж и надежда насред разрухата.

Светият отец заяви, че след Страстната седмица Пасхалното бдение е повод за радост. „Сестро, братко, дано сърцето ти прелее от радост в тази свята нощ!“, отправи пожелание той в своята проповед.

По време на службата папата кръсти осем възрастни: четирима италианци, двама южнокорейци, японец и албанка.

Днес, както повелява традицията, Светият отец ще отслужи първо Великденска литургия, а по обед ще отправи своята благословия „Урби ет орби“ („Към града и към света“).


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.