България официално в Шенген по въздух и вода


Днес 31 март 2024 г за България е ден , в който страната ни официално е член на Шенгенското пространство по въздух и вода.

А, с това проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност.

За непълнолетните и малолетни пътници според „Гранична полиция“ няма да се изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите за напускане на страната.

На 31 март, на Терминал 2 на летище София, от 10.30 ч. Шенген ще бъде отбелязано със символично отваряне на границата.

Там ще присъстват. Министър-председателят акад. Николай Денков , заедно с вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.