Тайната на вълшебните огледала на изтока


Тези древни мистериозни бронзови огледала се наричат ​​китайски, въпреки че са намерени в Япония. Повечето от тези огледала обаче са били и все още се намират в Китай.

мистериозно бронзово огледало

Едната им страна е абсолютно гладка, а от другата има различни рисунки и орнаменти. Тези огледала са добре познати на любителите на артефакти. Но малцина знаят, че притежават едно невероятно свойство. Ако лъч светлина бъде насочен към гладката им страна, дизайнът, който е отпечатан на обратната им страна, ще се отрази.

мистериозно бронзово огледало

Тоест тези огледала напълно нарушават законите на оптиката. В същото време отражението изглежда триизмерно, тоест това е вид 3D кино от древни времена. Все още не е известно как древните майстори са успели да постигнат такъв ефект.

 

Предната част изглежда като обикновено огледало. Изработена е от полиран бронз и отразява хора и предмети. Учени се опитват да изучат тези огледала още през 1832 г. Дори на Изток производството на такива огледала е било тайна.

буда
Обратната страна на магическото огледало (Китай, бронз, 2001 г.). Диаметър – 11 см, тегло – 238 гр, дебелина: макс. – 4,8 мм, мин. – 2 мм. Барелеф – молещ се Буда, седнал в лотосов цвят.

Не е известно  кога са се научили да правят прозрачните огледала в Китай. Най-старото открито магическо огледало датира от 500 г. сл. Христа.

Открито е при разкопки на гробницата на знатен благородник в Южен Китай.

Следващото огледало намират в гробницата на император от династията Тан, починал около 950 г. сл. Христа. В един гроб с него са погребани 26 съпруги на възраст от 13 до 26 години. Имало е едно огледало за всички!

И само 500 години по-късно, по време на управлението на династията Мин, магическите огледала престават да бъдат рядкост за владетелите на Китай. Огледала от тази конкретна епоха вече могат да бъдат намерени в най-големите музеи в света.

буда
Слънчев лъч“ от огледалото, показано на снимката по-горе. Отразеното изображение се различава от барелефа на обратната страна.

 

 

Тайната на изработката на огледалата е описана преди 1200 години в китайския ръкопис „Записи на древните огледала“, според статия на ЮНЕСКО в The Courier от 1988 г. Но книгата е изгубена. Японският майстор Ямамото Акихиса се счита за последния производител на магически огледала.

Акихиса е научил това тайно изкуство от баща   си. Въпреки факта, че тази тайна се предава в семейството на Акихиса в продължение на няколко поколения, много от тайните са загубени.

 

 

Китайски меч открит в Джорджия

Какво казва науката за магическите огледала от Китай?

Оказва се, че по тази тема са написани десетки статии и книги. И почти всеки автор вярва, че е намерил отговора на мистерията.

Тогава се появява научен труд с нова версия. Затова за повечето учени магическите огледала остават загадка и до днес.

Как са направени?

Защо само едно от стотиците направени огледала показва магически свойства?

Никой не знае отговорите на тези въпроси.

Всеки автор вярва, че е намерил отговора, но след това се появява нова версия, напълно дискредитираща предишната.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.