Стартира национален кукерски фестивал „Старци в Турия“


В павелбанското село Турия, стартира ежегодния Националния фестивал на маскарадните игри. Той носи името „Старци в Турия“ и в центъра на селото се събраха над 1000 участници.

В него тази година участват почти 30 кукерски състава от цялата страна. Те ще имат възмжнст да представят пред гостите характерните за регионите си костюми и танци.

Това е последният маскараден фестивал в страната за тази година.В него участват местни състави и групи от Стралджа, Ямбол, Калофер, Широка лъка и други.

Името на фестивала произлиза от селото. Само в региона кукерите са наричани „старци“. Техните хлопки тук се наричат „дюзен“, а кукерската традиция се спазва от много години и се свързва с идването на пролетта.

Регионът на Павел баня е известен с кукерските си състави, които обикалят селото.Те прогонват злото от домовете на хората и след това се събират край река Турийска. Във водите й символично се изкъпват и така удавят злото.

Целта на фестивала „Старци в Турия“ е да се съхрани традицията. В местните кукерски състави участват и много малки деца, които се възпотават в традицията.

Фестивалът започва с дефиле на всички маскарадни състави. По традиция начало дава представянето на кукерската група от местното село Габарево, което започна с гръм на Габаревското черешово топче.

Ще бъдат наградени и участници в различните категории с традиционната „Чудомирова награда“ за най-атрактивен и жизнерадостен състав.

Също така ще бъдат оценявани и награждавани участниците с автентични маски, костюми и персонажи и за цялостно представяне.

Преди това ще има оценявани от жури, определено със заповед на кмета на общината Иса Бесоолу, членове на което тази година са Светлана Палежева, представител на общинската администрация, кметът на село Турия Ганчо Петков и председателят на местното Народно читалище „Чудомир – 1905“ Иванка Костерова.

Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора

По традиция предната вечер, на площада в село Турия, се състоя и спектакълът „Заговяване“. Той представя вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона и е своеобразен предвестник на днешния Национален фестивал.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.