„Преди да падне завесата“ или Истинската история зад Шерлок Холмс


“Елементарно драги ми Уотсън”.

Една легендарна фраза, която надживява времето и героя на Артър Конан Дойл.

Едно име превърнало се в легенда сред криминалните детективи, редом до това на друга легенда от този жанр- Поаро.

Името на Шерлок Холмс е символ на дедуктивността.

На вглеждането извън рамките на нещата от живота, с поглед към дребните детайли, които иначе отбягват от погледа на обикновения човек.

Неслучайно той е един от най-обичаните литературни герой.

Неговата сприхавост в съчетание с на пръв поглед безразличието и статичността му го правят все така очарователен и обграден с мистичност.

Необикновен чудак. Особняк живеещ между два свята – от едната страна – личността Холмс, който отбягва шумотевицата и блясъка на деня.

От другата – дедуктивен детектив, който през призмата на собствения си поглед е като шахматист, премислящ с няколко хода напред движенията си.

Холмс идва от бъдеще в което се говори за електричество, токсикология, балистика, съдебна медицина и психиатрия.

Неговият стил се прилага в работата на полицейските служители, във времена, когато са  въоръжени единствено със свирка и пръчка.

Дойл е до такава степен убеден в методите, които използва неговия литературен герой, че дори ги предлага на местната полиция, която да улесни работата си.

Макар авторът да се дистанцира от всякакви реални личности при изграждането на образа на Шерлок, множество свидетелства потвърждават, че литературния герой е образец на д-р Джоузеф Бел.

По времето, когато авторът е още млад беден студент, той посещава лекциите му в Единбургския университет. Преподавателят е висок, слаб, саможив и сприхав – сякаш самият Шерлок се е материализира пред автора.

Името на детектива се получава от комбинацията на имената на любимите на Конан играчи по крикет – Шеклок и Шеруин.

И писателят и литературната му „рожба“ са пристрастени към кокаина, като по онова време употребата му не преследвана от закона.

След излизането на разказа Дойл е приет в ложата на Кралското химическо дружество.

Той е от малцината писатели, които макар и да се препитават с писане, не гледат от финансовата страна, а по-скоро го считат като интересно умствено упражнение.

Но, един толкова велик ум трябва да има достоен противник. Именно затова на бял свят се ражда най-големият злодей в литературата, който на моменти дори превъзхожда Шерлок.

Изграден върху наблюденията на най-големите жестокости на който са способни хората от Викторианската епоха се появява престъпния гений на Мориарти.

Той е като злият близнак на Шерлок, способен да предугади всеки ход на детектива и дори на моменти да го надхитри.

Нещо непознато, с което Шерлок досега не се е сблъсквал. Ето затова битката между тези два персонажа е толкова интересна интелектуална игра с непредвидими последици.

Авторът прилага методите на дедукцията и като специалист по душевни болести, наблюдава внимателно физическите и психически състояния на пациентите си.

Качествата му на внимателен наблюдател му помагат да опише в детайли Лондон и да изгради една напълно реална картина на градския пейзаж.

Която оживява пред погледа на читателя и го пренася из мръсните, кални улички на един ренесансов град, който тепърва прави първите си крачки към цивилизацията.

Но, не и без да се забравя жестокостта, която дебне на всеки ъгъл.

Оригиналността на образа на Шерлок Холмс, го прави вторият най-обичан герой след граф Дракула, което обяснява и интереса към него.

Независимо дали говорим за филма, сериала или детективския роман, всеки има свой любим вариант, който тълкува по неповторим начин.

Шерлок Холмс продължава да е интересен персонаж, който не спира да изумява със своята прозорливост и да е винаги актуален, особено във времената на престъпления и безнаказаност.

Когато сякаш ни се иска на всеки ъгъл да има по един такъв детектив, който да накаже престъпниците, а онеправданите да повярват в силата на закона, дори, когато изглежда, че надеждата е изгубена.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.