Нови индустриални политики за вятърните турбини в ЕС


На 23 април, ЕС предвижда гласуване на нов закон за индустриалната политика, във връзка с декарбонизацията в енергетиката.

Мерките са за защита от конкуренцията, която китайските производители налагат на европейските пазари на вятърни турбини. Европейските производители търпят загуби и нови правила ще защитават техните права.

Причините за създаване на тези правила ще са синхронизирани с изискванията за „произведено в Европа“ и антидъмпиговите мита. Те до момента не са прилагани при изграждане на проекти с вятърни турбини.

Основната причина за налагане на бъдещите мерки, обаче е киберсигурността.

Голяма част от вятърните турбини в Европа са произведени в Китай. В тях са използвани електронни компоненти. Тези компоненти са част от дистанционното управление на вятърните турбини. Тези дават възможност за събиране на данни свързана в количеството и посоката на вятъра.

И тук идват опасенията.

Възможностите, които дават електронните компоненти да бъдат компрометирани са само част от проблема. По-голяма опасност би била евентуална кибератака на райони с електроенергия произвеждана основно от вятърни турбини. Това би причинило енергиен срив и би довело до сериозни проблеми за енергетиката и икономиката.

Въпреки мненията, че електронното управление на вятърните турбини е локално, а данните не са секретни, опасността не се подценява.

Рекорд във вятърните мощности в Европа

Така китайските производители на вятърни турбини, ще трябва да се съобразят с предстоящите законодателни промени. От 2026г., вече ще участват в публични търгове за възобновяеми източници, които ще включват изисквания относно киберсигурността.

Предстои да бъдат дефинирани изискванията за киберсигурността. Тях ЕК ще изготви и предложи в рамките на тази година.

До момента проектите за вятърна енергия са изграждани без държавна подкрепа. Това е причината собствениците на вятърни паркове да не са се съобразявали с правилата на индустриалните политики и киберсигурност.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.