Китайски меч открит в Джорджия


Китайски ритуален меч, стърчащ от земята на брега на малък поток в Джорджия е открит случайно. Артефактът е с дължина тридесет сантиметра. И вероятно е единственият по рода си в Северна Америка.Това е още едно доказателство, че китайците са пътували до Северна Америка преди Колумб.

Изящният меч е условно идентифициран като принадлежащ към стил Лизардит и показва признаци на тежко износване. Което показва неговата голяма възраст. Надяваме се, че предстоящите тестове ще потвърдят вида на камъка и ще идентифицират източника. Тъй като находища на лизардит съществуват както в източното, така и в западното полукълбо.

Тайната на вълшебните огледала на изтока

Въпросите „кога, кой и как” нямат точен отговор. Опитът да се определи чрез термолуминесценция кога почвата от мястото, където е взет мечът, е била последно изложена на слънце, беше отхвърлен. Тъй като почвата очевидно е била изкопана преди това. Въпреки това върху меча остава малко количество неизвестен усукан материал. Чиято възраст може да бъде определена с помощта на радиовъглеродно датиране. Също могат да бъдат събрани участъци от повърхността на меча, което може да предостави полезна информация.

Китайски ритуален меч
Вляво: Увеличен изглед на дракона. Вдясно: Увеличено изображение на Таоте. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на Фондацията за местни изследвания)

Китайски символи

По-категорично разпознати са многобройните символи и размерът на меча. Те са типични за предмети от нефрит, открити при разкопки от: Династиите Ся (2070–1600 г. пр. н. е.), Шан (1600–1046 г. пр. н. е.) и Джоу (1046–256 г. пр. н. е.). Фигурката на дракон в горната част на острието е типична за династията Шан, както и короната от пера.

Гротескната маска Taote (чудовище) върху предпазителите и дръжките на ножовете се появява за първи път през периода Liangzhu (3400-2250 г. пр. н. е.). Но е по-често срещана по време на династиите Shang и Zhou.

Доминиращото присъствие на периода Шан и сходството с изображенията на ягуар от мезоамериканските олмеки предоставят доказателства за датиране на производството на меча и пристигането му в Джорджия.

 

Древна енциклопедия продадена на търг за 8 милиона евро

Имало ли е връзка между китайците и олмеките?

Приликите в китайската и олмекската митология и символика са били предмет на схоластичен дебат от стотици години. Олмекската култура датира от около 1500 г. пр. н. е. по време на династията Шан.

Това е началото на бронзовата епоха и се появяват много предмети на бронзовото изкуство, включително оръжия и колесници. Китайската писменост се появява едновременно с мощна напоителна система и други обществени проекти, които показват сложна и напреднала култура.

Висулки в стил Олмек
Висулки в стил Олмек, намерени в залива до китайски ритуален меч. (Снимката е предоставена от Фондацията за местни изследвания)

През този период нефритът е бил ценен повече от златото в Китай, както и в културата на Олмеките. Елитът (в днешните Хондурас и Гватемала) е притежавал предмети от нефрит.

Китайски ритуален меч
Обратната страна на ритуалния меч. (Снимката е предоставена от Фондацията за местни изследвания)

Олмеките в предкласическата епоха (900-300 г. пр. н. е.) преодоляват трудностите при създаването на форми от нефрит. Tози камък е толкова твърд, че не може да се обработва дори със стоманени инструменти.

 

Те създават декоративни и ритуални произведения, използвайки абразивни материали . Приликите между китайското и отлмекското изкуство са доста.

Запознаването с китайските принципи на управление и стратификация на обществото, както и религията и символиката, биха могли да променят мирогледа на олмекските и по-късно мезоамериканските народи. Това се случва отново през 16 век, когато испански монаси се разхождат по морския бряг, носейки християнския кръст.

Как мечът стигна до Джорджия?

Около 900 г. пр.н.е. тези нови културни символи започват да се разпространяват в целия регион. Има литературни произведения, които показват, че тези символи служат като основа за последващи общества като маите. Модифицирани с течение на времето, за да отговарят на нуждите на местните общности, основните концепции на Олмек оцеляват до 16 век, периода на колонизацията.

Интересното е, че някои от древните земеделски практики, особено отглеждането на царевица, все още се практикуват от първоначалните мезоамерикански народи днес. Обикновено се смята, че това разпространение е страничен продукт от търговията на Олмек, особено морската търговия с екзотични стоки.

Интригуващото в този културен феномен (затова е споменат на първо място) е, че той се появява около 900 г. пр. н. е., през периода, когато олмеките започват да произвеждат церемониални предмети от нефрит.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.