Древна енциклопедия продадена на търг за 8 милиона евро


Два тома (четири свитъка) от съкровището на древната класика на династията Мин „Yongle Dadian“ („Yongle Encyclopedia“) беше продадена на търг в Париж. Цената бе 6,4 милиона евро, а крайната цена на сделката, включително комисионната е 8 милиона евро. Купувачът на тази скъпа колекция е дама от Китай.

Китайски меч открит в Джорджия

Двата тома от енциклопедията Yongle бяха представени на търг на азиатско изкуство. Организиран от френската аукционна къща Beaussant Lefèvre. Търгът включваше общо 277 лота, главно порцелан, статуи на Буда, калиграфия и картини. Сред които най-голямо внимание привлякоха тези два тома на рядко ръкописно копие на енциклопедията Yongle. Пренаписано по време на периода Jiangjing на династията Мин.

Древна енциклопедия

Енциклопедията Yongle е съставена по време на периода Yongle от династията Мин. Първоначалното заглавие на книгата е Wenxian Dacheng. Основните компилатори на шедьовъра са Xie Jin, Yao Guangxiao . Те прекарват шест години (1403-1408) в компилиране и редактиране на тази класика.

Книгата съдържа 22 877 свитъка, включително 60 свитъка – каталози и предговори. Които са разделени в 11 095 тома, за общо около 370 милиона китайски йероглифа. Така Енциклопедията събра 7000-8000 вида древни книги. Версията, редактирана през периода Yongle на династията Мин, е оригиналът. А версията, пренаписана през периода Jiangjing е копие.

 

Оригиналът на енциклопедията Yongle обаче вече е изчезнал и няма никакви доказателства, че съществува в света. Копието също е губено няколко пъти.

Към момента малко над 400 тома от енциклопедията Yongle, включително повече от 800 свитъка и отделни страници са открити. Те се намират в музеи или сред колекционери в много страни и региони


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.