Архитектурните сгради-шедьовър по света


По света съществуват различни типове сгради, някой от тях рекордьори по височина, а други привличат погледите с уникалния си архитектурен стил.

Фиш Билдинг, Индия

Сграда на агенцията по рибарство, Индия

Може ли сградата ни да прилича на риба? Добре, няма проблем! Не, не е шега. Добре дошли в Индия.

Тази хумористична сграда с форма на риба е регионалния офис на Националния съвет за развитие на рибарството, разположен близо до Хайдерабад, Индия.

Тя е построена през 2012 година и изглежда, че гигантската риба плува във въздуха.

Ако се чудите къде са и люспите, погледнете прозорците, които играят ролята върху сребристото му тяло.

Като нормалните “риби”, и тази сгради си има отпред куха уста и око, изградено от синьо стъкло.

Именно подобно решение търсеше и индийското правителство, като този смел стил е взаимстван от американските архитекти, които в началото на XX в експериментират с построяването на подобни миметрични сгради.

Тоест, това означава, че подобна архитектура се използва, за да обозначи функцията, която изпълнява сградата или администрацията, която се помещава в нея.

Художникът, който вдъхва нов „живот“ на обикновените сгради

Хотел Tianzi, Langfang Shi, Китай

тримата мислители

Добре дошли в Поднебесната империя – Китай. Древна страна с хилядолетна история. В тамошната провинция Хъбей се намира местния хотел “ Tianzi”. Представлява многоетажна сграда, на чийто връх се намират трима старци в традиционни цветни дрехи.

Това са древни божества от времето на династията Минг (управлявала от 1368 до 1644 г.), които олицетворяват добрия живот.

В центъра, в червената роба, е Фу, който е свързан с планетата Юпитер и символизира късмета. До него в дясно, със зелената роба е Лу, който символизира благоденствието и издигането в службата.

В ляво, приличащ на същински дядо Коледа и с побеляла брада е Шоу, отговарящ за дълголетието.

Макар, че живеем в ерата на Интернет, все още липсват пълни и детайлни снимки, описващи най-точно как изглежда отвътре самия хотел и историите за него се знаят само от посетилите го.

Най-високият тенис корт в света в Бурж ал Араб, Дубай

Тенис корт

Най-високият тенис корт в света се намира на върха на четвъртия по височина и единствен 7-звезден хотел в света, “Burj Al Arab” в Дубай.

Тенис кортът е с кръгла форма и служи и като хеликоптерна площадка, която издига на близо 305 м над Арабския залив.

Изграден от най-големите архитекти в света, това място съчетава най-съвременни технологии с безупречна естетика.

С гледка към лазурните води на Персийския залив и града, това място дава усещането на играчите, все едно се намират сред облаците.

Яхчал – хладилници от древността

Очите на Сибиу, Румъния

Очите на Сибиу,Румъния

Заповядайте в град Сибиу, Румъния. Културната столица на страната, която всяка година е посещавана от милиони туристи. Не случайно го наричат „Градът на очите“.

Причината за това е специално проектираните тесни керемидени прозорци на къщите в центъра на града.

Благодарение на тях, прозорците на таваните приличат на очи.

Но, има причина да бъдат проектирани така, защото в миналото са били предназначени за съхранение на месо, сирене и зърно, без да имат достъп до директна слънчева светлина.

По този начин, самите прозорци приличат зловещо на очи, които постоянно се взират във вас.

През 2017 година, се използват като символ на румънските граждани срещу корупцията в страната и техния надслов „Vă vedem“ – „Виждаме ви“.

Припомняме, че през същата година, румънското правителство реши да декриминализира корупцията и да въведе закони, които биха могли да помогнат на политиците да избягат от разследване.

Именно в цялата страна лозунга „Vă vedem“ се превърна в символ на искащите справедлив живот, като тези в Сибиу „очите на Сибиу“ за свое лого.

Другото, с което е известно това място е, че според туристите тук се провежда най-добрия коледен базар, след този в Германия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.