Учени са реконструирали външния вид на китайски император


Археолозите все по-често използват новите технологии в 3D моделирането за възстановяването на древни лица.
Учеени са реконструирали външния вид на древния китайски император У-Ди от династията Северен Джоу, използвайки ДНК данни и моделиране на черепа. Резултатите са публикувани в списание Current Biology.

През 1996 г. археолозите откриха почти пълен череп на император У-Ди в северозападен Китай. Новите техники за ДНК анализ направиха възможно секвенирането на много гени, участващи във външния вид и здравето. Оказа се, че императорът има външен вид: кафяви очи, черна коса. Имаше доста тъмна кожа и черти на лицето, характерни за съвременните северно- и източноазиатци.

 

император У-ДиИмператор УДи царува от 560 до 578 г. сл. Хр. Той обединява северната част на древен Китай, побеждавайки династията Северна Ци. Етнически той принадлежи към древните номади Xianbi, които са живели на територията на съвременна Монголия. Според ДНК анализ той също е имал предци сред китайците Хан, основното население на Китай. Това е важна информация за разбирането как древните хора са се разпространили из Евразия и как са взаимодействали с местните хора.

Той доживява до 36 години. Някои археолози смятат, че е бил отровен, други твърдят, че причината за ранната му смърт е болест. Ново проучване установи, че той има повишен риск от инсулт. Откритието е в съответствие с историческите записи, в които императорът е развил проблеми с говора, походката и лицевата асиметрия – типични симптоми на инсулт.

Учените планират да анализират ДНК на хора, живели в древния Чанган. Този град е бил столица на много китайски империи в продължение на хиляди години. Това ще ни позволи да научим повече за това как хората са мигрирали и обменяли култури в древен Китай. Преди това археолозите установиха, че амазонските воини от гръцките митове са живели в древен Кавказ.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.