Религиозен произход на пролетното почистване


Време е за пролетно почистване, защото пролетта официално е вече тук. Домовете ни се нуждаят от освежаване. Щателно почистване, подреждане и изхвърляне на всички ненужни вещи, които сме трупали през зимата.

Традицията на пролетното почистване има и символично значение. В осмислянето на сезона като ново начало, тази традиция символизира прехода от спящия зимен период към жизнения растеж на пролетта. Чрез прочистване на дома от натрупаните отпадъци и подреждане на съдържанието му хората създават по-чиста жизнена среда. И усещане за ново начало.

Но знаете ли че, пролетното почистване има древен произход. Основното почистване на дома, е традиция, вкоренена в обществата по целия свят. С корени проследими далеч назад в древността.

Религиозен произход

Пасха

Едно от най-ранните известни споменавания на пролетното почистване се намира в еврейската традиция на Пасха. Тя се отбелязва ежегодно през март или април. Преди празника хората премахват като горят всички следи от хамец (хляб с квас). Премахването му символизира бързината, с която израилтяните са избягали от Египет. Неспособни да изчакат хлябът им да втаса преди пътуването им към свободата.

По същия начин католиците почистват олтарите в църквите на Велики четвъртък преди Разпети петък. Той се провежда всяка година през пролетта през март или април.

персийската Нова година

Норуз(персийската Нова година), празнуван около пролетното равноденствие през март. Включва традицията, наречена „изтупване на къщата“. Хората перат дрехи, одеяла и текстил в подготовка за този приблизително 3000-годишен празник. Който може да бъде проследен до зороастризма, една от първите монотеистични религии в света.

Китайската традиция преди лунната Нова година също включва почистване на дома. Известно като „метене на праха“, почистването прави път за късмета и просперитета през новата година. Почистването трябва да се извърши преди празника. Обикновено през януари или февруари, тъй като метенето след празненствата се счита за “измитане” на късмета.

Сонгкран-празник в Тайланд

В Тайланд, по време на Сонгкран през април, е обичайно основното почистване на домовете. Прави се, за да се пречистят преди тайландската Нова година. Хората почистват с вода и улиците, за да измият лошия късмет от предходната година. Както и статуите на Буда, за да осигурят късмет за следващата година.

Въпреки че концепцията за пролетно почистване предхожда съвременната епоха. Наличието на електричеството и домакинските уреди в наши дни е повлияло на традицията. Например, преди електрическото осветление, хората са разчитали на огъня от горящи въглища, нефт и дърва. За да осветяват и затоплят домовете, което оставяло след себе си значително количество сажди. Прозорците били здраво затваряни.

С идването на пролетта ставало прагматично да се отворят прозорците, за да се проветрят задушните домове. Да се премахне мръсотията и да се поправят щетите, настъпили през зимните месеци. Изобретения като прахосмукачки, перални машини и почистващи препарати направиха процеса по-ефективен и удобен. Позволявайки по-щателно почистване на жилищните пространства.

робот прахосмукачка

В наши дни почистването е значително улеснено. Предвид електроуредите, с които разполага почти всяко домакинство. А, за да ни е още по-приятно докато почистваме можем да слушаме музика или аудио книга. Има и още по-лесен начин…викаш си фирма за почистване.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.