Нощен влак ни отвежда направо до Северното сияние


Абиско е едно от най-северните селища в Швеция. Разположено на около 195 км северно от Арктическия кръг. Неговото чисто небе го прави мечтана дестинация за тези, които искат да наблюдават сиянието. За тези, които се отправят на 17-часов път с влак от Стокхолм до Абиско, целта е една – да видят Северното сияние.

Уникалният микроклимат в Абиско създава феномена „синя дупка“, „дупка” в небето, която е без облаци. Това се дължи на прочистващи небето въздушни струи, които увеличават шансовете за наблюдение на сияние.

Северно сияние

Тези, които търсят Северното сияние, имат допълнителен стимул да се отправят към Абиско на това фантастично 17 часово пътуване. През 2024 г. слънцето достига пика (слънчев максимум) на своя приблизително 11-годишен цикъл. През който слънчевата активност ще бъде най-голяма.

При най-големите изблици на слънчевата активност полярното сияние може да обхване цялото небе. Спиращ дъха, бързо движещ се калейдоскоп от цветове.

Влакът тръгва от Стокхолм в 18 часа всеки ден и пристига по време на розовия изгрев над снежни равнини и елхови дървета в Сапми (Лапландия).

През нощта можете да забележите Млечния път и други феномени на тъмното небе от прозореца на хотела си или да се отправите към покрайнините на Абиско.

Това е най-дългият влаков маршрут в света от 2024 г

Тъй като няма облаци, имате 90% шанс да видите Северното сияние в рамките на тридневно посещение в Абиско.

Северно сияние

Ако по време на престоя в Абиско не сте успели да видите преливащите се ленти от танцуващо зелено. Остава Ви още един шанс, на връщане с влака за Стокхолм. Изминават едва 30 минути, когато от високоговорителите на влака прозвучава съобщение:

„Ако пътниците погледнат през десния прозорец, ще видят прекрасния спектакъл на нашето северно сияние.“ Туристи във вагона бързат да притиснат лицата си към прозорците, където ги очакват танцуващи с часове светлини.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.