Невероятни археологически находки


Новите археологически открития дават нови знания за древността. Находки и научни доказателства не само дават отговори, но често променят досегашната история.

Ето няколко любопитни находки, които носят много информация за науката:

  • Древнокитайската бира

В Китай най-широко разпространата алкохолна напитка се произвежда от ферментирал ориз. Но през 2016г., учените установяват, че китаците са били любители на бирата.

Архиолозите откриват находки, които представляват съоръжения за приготвяне на бира. Останките са датирани от преди 5-6 хиляди години. В съдовете са открити остатъци от просо от метла, семена от лилия, зърно и ечемик.

Разкриват тайната на кинжала на Тутанкамон

  • Неземният кинжал на Тут-Анх-Амун

кинжала на Тут-Анх-Амун с неземен произходВ гробницата на Тут-Анх-Амун през 1922г. с открити безброй находки. Сред многото предмети, заровени с младия фараон, имало желязна кама. Тя е много необикновена по две причини.

Първо – преди 3300 години в Египет железарството е било невероятно рядко.

Второ – камата изобщо не е ръждясала.

Изследване с флуоресцентен спектрометър разкрил, че металът използван за тази кама, е от извънземен произход. Съдържа високо съдържание на кобалт и никел, което е много подобно на състава на метеоритите, извлечени от Червено море.

  • Полово предавани болести при неандерталците

Много неща не знаем за живота и бита на неандерталцитеИзследвайки човешкия геном, учените направили открияте, че съвременните хора имат около 4% от неандерталската ДНК поради междувидовата селекция. Предците ни са получили и примитивна версия на човешкия папиломен вирус(HPV).

Като използвали статистическо моделиране, учените успели да пресъздадат еволюционните етапи на вируса HPV16.

Когато съвременните хора и неандерталците се разделили като различни видове, вирусът също се разделя на два отделни щама.

Вратата на боговете

  • Пътят на конопа

Съвременните учени предполагат, че конопът е бил използван и вероятно култивиран в древен Китай преди около 10 000 години.

култивиран конопВъпреки това Свободният университет в Берлин наскоро състави база данни с всички налични археологически доказателства за канапа и установи, че употребата на канабис се е развила в Източна Европа и Япония приблизително по същото време, както в Китай. Освен това употребата на коноп в Западна Евразия остава непроменена през годините и след това се засилва през бронзовата епоха.

Учените предполагат, че по това време конопът се е превърнал в търгуема стока и се е разпространил в цяла Евразия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.