Невероятната история на Йона – единствената жена опълченец


В българската история имаме хиляди примери за велики и храбри войни. Техните имена си спомняме с благодарност и възхищение. Те са воювали за България и много от тях дори са дали живота си, за да защитят родината си.

Сред тях е записано и името на една българка, жена-герой, защитавала наравно с мъжете, връх Шипка по време на Руско-турската война. Нещо повече. Нейните подвизи на бойното поле далеч не приключват там.

Ден на Освобождението на България от османско робство

Йона в бойната си униформаЗа произхода на Йона Маркова се знае малко. Смята се, че е родена през 1855-1857 г. във видинското село Бойница.

Рано остава без родители и е отгледана от семейство в село Кула. Съдбата на сирачета като Йона по това време не е лека и тя едва ли се е радвала на безгрижно детство.

От малка е изпратена да работи като слугиня при богат българин във Видин. Когато е само на 11 години, е омъжена насила за 25-годишен слабоумен ратай на име Въло.

В абсурдната роля на съпруга, детето живее едва три месеца. Бяга от мъжа си и се връща в родното си село.

Отрано познала болките и нещастията на живота, Йона решава да се облича като мъж. Така предрешена и представяйки се за мъж, тя избягва срама от това, че е избягала от мъжа си.

Решителна, трудолюбива и смела жена, тя започва да пасе добитък и вечер заедно с други овчари. Вечер си разказват за славните подвизи на смелите хайдути и войводи от техния край.

Нейният буен характер и непримиримост ѝ печелят прозвището „лудата“ или „мъжката“ Йона. С делата си тя доказва, че понякога една жена може да бъде по-смела и силна духом от много мъже.

В началото Йона започва да се упражнява да стреля със старата пушка на баща си. Когато Априлското въстание наближава и всички са увлечени в надежди за освобождение, Йона изчезва от родното си сел.

През 1877 г. вече е в Кишинев и се записва в опълченския легион под името Иван Марков. Дегизирана като мъж, храбрата жена се сражава на Шипка, а след това при Шейново и Стара Загора.

За подвизите на бойното поле получава Георгиевски кръст за храброст.

Австрийски журналист пише репортаж за нея. Сочи Йона, като единствената жена, участвала в бойните действия.

След Освобождението Йона се омъжва, но когато Сърбия обявява война на България, тя става доброволец заедно със съпруга си. Макар че отново е под мъжко име, скоро всички разбират, че сред тях има жена.

Нейните храброст и непоколебимост отново не остават незабелязани на бойното поле. Историците ще я нарекат „прочутата по своята войнственост жена“. Оцелелите от боевете при Три уши, Сливница и Пирот ще помнят нейните бойни викове и смелостВ битката за Шипка, Йона е била доброволка на първа линия

По-късно участва и в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година.

За бойните си заслуги Йона получава орден на храброст, сребърен и златен медал.

Стожерът „Боженишки Урвич“

Лично княз Александър Батенберг я награждава с орден „За храброст“ ІV степен с думите:

„Ти показа на какви подвизи е способна българката, вдъхновена от любов към Отечеството. Нека примерът ти бъде винаги жив!“

По време на Балканската война, Йона за пореден път става войник, заедно със съпруга си. Тогава, обаче е записана като редови член на българската войска.

Изглежда решението да бъде войник вместо майка и домакиня коства на Йона нейния брак. Мъжът ѝ се развежда с нея, вероятно защото не може да се примири с нейния избор и славата ѝ.

Така Йона заживява в София, като получава скромна пенсия за многобройните си подвизи на бойното поле. До края на живота си носи мъжки дрехи, като тя е сред първите жени в столицата, които ходят по улиците с панталони.

Умира на 68 години в София и е погребана с военни почести.

Нейното име носи Детската градина в родното ѝ село.  На паметната плоча, е изобразена с мъжката униформа, с която геройски се е сражавала.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.