Мюзикълът „Дух“ на гости на Варненска опера


Мюзикълът „Дух“ оживява за първи път на българска сцена във Варненската държавна опера, съобщават от институцията. Той ще има две предпремиери на 5 и 6 април в рамките на Великденския музикален фестивал.

Премиерата предстои в XV издание на Опера в Летния театър на 17 юли т.г.

Спектакълът е създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт от „Юритмикс“. Премиерата на музикалното произведение е в Манчестър през 2011 г., след което то веднага „стъпва“ на сцените на Уест Енд и Бродуей.

Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли, които една нощ, докато се прибират, са нападнати и Сам умира, но остава пленен между този и онзи свят. Моли е в опасност и той не може да я остави сама.

Медиумът Ода Мей Браун му помага да се свърже с любимата си и да я предупреди, че хората около нея не са каквито изглеждат.

Постановката на мюзикъла „Дух“ във Варненската опера е на режисьорката Сребрина Соколова,

Тя акцентира върху един генерален проблем на съвремието ни – балансът между материя и дух. Тя смята, че от този баланс зависи кой какъв живот води и какви избори прави.

Мюзикълът провокира разум и чувства, религиозност и атеизъм, задава въпроси и търси отговори.

Историята на влюбените надхвърля нашето измерение, противопоставя прошка и отмъщение, материя и духовност и ни помага да се запитаме какво място е отредено на любовта в съвременния дигитален и материалистичен свят.

Диригент е Страцимир Павлов, за когото мюзикълният жанр е специален, а в „Дух“ той внася щипка госпъл звучене, съобщават от Операта.

Костюмите на героите са дело на Ася Стоименова, а сценографията е поверена на носителя на „Икар“ Петко Танчев. Хора и духове танцуват в спектакъла под ръководството на хореографа Надя Димокова.

За участие в „Дух“ са събрани певци, които са и добри актьори, подчертават от екипа на спектакъла. Милица Гладнишка влиза в действието като контактьорката с духове Ода Мей Браун. В главните роли са още Виктор Ибришимов, Калоян Николов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.