Испания в плен на бурите и наводненията


Цяла Испания е в плен на най-проливните дъждове през последните години. Особено тежко е положението в южния град Севиля.Това са най-сериозните наводнения от 2011 година.

И то по време на настъпващата Страстна седмица Общината отмени редица организация в андалуския град.

През 2020 г. и 2021 г. пък не се провеждаха шествия, заради пандемията от Covid-19.

По традиция шествията привличат десетки хиляди богомолци и туристи от цял свят и се водят от местните религиозни братства.

Местните телевизии предават за хиляди плачещи богомолци, които са в шок от решението на Севиля да отмени процесията.

Сред другите засегнати места в Испания са югозападния град Кадис и на север в Сарагоса, където също няма да се провеждат нощните бдения.

Метереолозите предупреждават, че в 14-те от бщо 7 испански провинции се очакват проливни дъждове, придружени с бурни ветрове достигащи на места до 70 км/ч.

Вече бе съобщено и за първите жертви на лошото време, след като през вчерашния ден пир три инцидента загинаха четирима души.

Един от загиналите, мъж, е намерен от спасителен хеликоптер на брега в района на Мурос де Алон след съобщения, че човек е паднал в морето.

Две минути по-рано спасителните служби са получили сигнал за жена, паднала във водата от пристанищния град Кудилеро. Повече от час се опитвали да реанимират изпадналата в безсъзнание жена на място, но тя починала.

Но, бурята е благодат за части като Андалусия и Каталуния, след като през последните месеци там страдаха от продължително засушаване. Стигна се до там тези области да обявят готовност да внасят питейна вода по море за нуждите на местното население.

В Испания обичайно Страстната седмица се характеризира с десетки шествия, датиращи от Средновековието. По време на тях на специални подвижни платформи се поставят статуи на Исус и Дева Мария в човешки ръст.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.