Бъдещето на земеделието: как изкуственият интелект трансформира селското стопанство?


Близо 87% от селскостопанската индустрия на САЩ използва изкуствен интелект под някаква форма още към края на 2021 г.

Фермери от областта Бангалор внедряват технологии, базирани на изкуствен интелект, които улавят различни показатели за влажността на почвата и състоянието на реколтата.

  • Използване на Изкуствен интелект за интелигентно пръскане с препарати

Всеки ден фермите генерират стотици данни за температура, почва, влажност, метеорологични и други фактори. Тази информация се използва в реално време с помощта на изкуствен интелект и модели за машинно обучение, за да се извлекат важни изчисления. Например – кога да се сеят семената, кои култури да се засадят, кои хибридни семена да се подберат за по-високи добиви и т.н.

Прецизното земеделие е термин, който се използва, за да се опише как ИИ системите. Те помагат за подобряване на качество на реколтата.

ИИ технологията е от полза при откриването на болести по растенията, вредители и лошо наторяване. ИИ сензорите могат да намират и идентифицират плевелите. Те определят най-добрия хербицид, който да се използва в района. Тези усъвършенствани пръскачки с изкуствен интелект могат значително да намалят количеството пестициди, необходими в полетата. Така се подобрява качеството на селскостопанската продукция и се намаляват разходите.

  • Използване на изкуствен интелект-базирани роботи за събиране на реколтата

Някои американски фермери използват роботика и инструменти с изкуствен интелект, за да решат проблема с недостига на работници.

Сензорите, машинното зрение и моделите с изкуствен интелект се използват за локализиране на годните за прибиране продукти и подпомагане при брането на правилните култури. Използването на автономните трактори в земеделските стопанства намаляват разходите за труд и подобряват ефективността.

  • Прогнозиране на най-доброто време за сеитба

Разликата между успешната и неуспешната реколта е просто навременна информация с точни данни: точното време за засяване на семената. ИИ може да използва техника за прогнозен анализ, за ​​да определи най-доброто време за засяване на семената и получаване на оптимален добив. В допълнение към 7-дневна прогноза за времето, той предоставя информация за състоянието на почвата и препоръки за подходящи видове тор.

  • Прогноза за добива и ценова прогноза

Основното безпокойство за много фермери е непредсказуемостта с цените на реколтата. Те никога не са в състояние да проектират фиксиран производствен график поради колебанията в цените. Този проблем е особено разпространен при култури с кратък срок на годност, като доматите.

Компаниите оценяват състоянието на земята и наблюдават културите в реално време, използвайки сателитни изображения и данни за времето. Компаниите могат да откриват нашествия от вредители и болести, да оценяват производството, добивите и да прогнозират цените. Това е възможно чрез технологии като обработка на големи данни, ИИ и машинно обучение. Те могат да насочат фермерите и правителствата относно бъдещите ценови модели, нивото на търсене, вида на културата, която да се засее за максимален добив, използването на пестициди и т. н.

С  помощта на изкуствен интелект земеделските процеси могат да бъдат оптимизирани и трансформирани така, че да станат по-безопасни за Земята и човешкия живот.

Автор
Мариетта Милошева е сертифициран специалист по дигитален маркетинг
и консултант по изкуствен интелект. Работи с международни B2B бизнеси.

 


Мариетта Милошева


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.