Създават автономен кораб за помощ при морски произшествия


Започна изграждането на първият автономен транспортен съд в Хърватия.

То е дело на местната корабостроителница “Brodosplit” и ще се използва главно за гасене на пожари и почистване на водите при бъдещи замърсявания и нефтени разливи.

Снабден е със специални датчици. Снабдена със здрав корпус и надстройка от специална алуминиева сплав. Дълъг е 25 метра.

Задвижван от изкуствен интелект, корабът ще може да заобикаля натоварените морски пътища и да преминава през алтернативни маршрути при необходимост.

Турски кораб се превърна в училище

Също и ще знае кога да избягва случващи се пред него морски сражения между съдовете на различни държави, както и при разлив на петрол. Корабът е защитен и от кибер атаки.

Корабът ще им нивото на автономност на системите AL5. Това е най-високата степен на пълна автономност, при която системата самостоятелно взема и изпълнява решенията.

От компанията описват включения в кораба софтуер като “иновативен и на високо софтуерно равнище”.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.