Жените-шпиони по време на Американската гражданска война


Американската гражданска война е сред най-известните военни конфликти в новата история на света.

Тя започва като граждански бунт на бедните южни щати срещу богатите и добре развити индустриални северни щати.

След като президент става Ейбрахам Линкълн, започва кампания за премахване на робството.

Това води до отцепването на 11 южни щата. През 1861 година войските на южните щати нападат Форт Съмтър, а това е началото на една от най-кръвопролитните войни.

Но, всичко приключва 4 години по-късно с капитулацията на войските на Юга, които започват все по-често да изпитват недостиг на оръжия, боеприпаси и хранителни запаси.

Днес ще ви разкажем обаче не за поредната битка довела до края на войната, а за забележителни жени-шпиони взели участие по време на военните действия.

Роуз О’Нийл Грийнхау

Роуз О Нийл

Едва 4-годишна губи баща си. След години се омъжва за мъж от висшето общество, а по-късно е вербувана от Конфедерацията.

Разкрита е от съюзниците и лежи в затвора за кратко време.

Но, славата и се разнася бързо и вече е знаменитост.

Прави обиколка в Европа, където разказва шпионските си приключения. Натрупала завидно състояние, включително и в злато, решава да се върне в Щатите.

Там цели да подпомогне силите на Конфедерацията. Британският кораб с който пътува, е ударен от торпедо.

В опит да се качи на спасителната лодка, зашитото в подплатата злато, я повлича на дъното, където се удавя.

Елизабет Ван Лю

Елизабет Вюн Лю

Расте в семейство на робовладелци. Но, не всичките и близки подкрепят робството.

Когато баща й умира, с наследството от 100 000 долара тя освобождава не само робите си, но и всичките им роднини.

По време на Гражданската война попада в затвор на Конфедерацията, но чрез подкупи за охраната създава между затворниците цяла шпионска мрежа.

Междувременно е посетена от бъдещия президент Юлисис Грант. След победата на Севера е освободена, а по-късно е назначена за пощенски началник в Ричмънд.

Емелин Пигот

Емели Пигот

Малко след началото на войната, войски на Конфедерацията се настаняват на брега на реката срещу семейната къща на Емелин Пигот.

Младото момиче им подсигурява храна и вода, а също лекува ранените войници. Именно там среща любовта на живота си – Стоукс Макрей. Двамата влюбени са заедно и на фронта.

Но, през 1863 година Макрей е убит, а Емелин продължава работата си за армията.

Вербува местни рибари да шпионират за Юга и да съобщават за придвижването на врага.

Въпреки това е заловена от вражески войници и изпратена за кратко в затвора. След края на войната е освободена и умира на 82-годишна възраст през 1919 година.

Хариет Тубман

Тя е шпионин на Съюза, а главната и заслуга е прокарването на подземна железница. Чрез нея близо 300 роби са изведени на свобода.

Но, най-ценна се оказва, когато се промъква зад вражеската линия на Конфедерацията в Южна Каролина през 1863 г.

Докато събира сведения за пленени чернокожи, успява да получи информация и за разположението на войските. Благодарение на тези данни, тя повежда Съюзническата армия през река Комбахи.

Прекъснати са важни продоволствени пътища, унищожени са мостове, а главните сили на врага търпят поражения. А това се и оказва една от последните битки във Войната за Независимост.

Заради уменията си е въведена в Залата на славата на военното разузнаване.

Гражданската война остава най-кръвопролитната война в световната история. Военните разходи достигат 3 млрд. долара, а този конфликт допринася за развитието на военната технология.

През 2022 година, кметството на Филаделфия издигна нейна бронзова статуя, в чест на 200 години от рождението й.

Тя е помогнала на повече от 70 души да избягат от робство. Скулптурата изобразява последния човек, когото тя извеждае на свобода -дете, което в крайна сметка осиновява.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.