Япония одобри опростен тест за диагностика на “Алцхаймер”


Японските здравни власти одобриха първият кръвен тест за диагностициране на болестта на Алцхаймер. То е дело на корпорацията “Sysmex” от префектурата Кобе, която работи максимално бързо, за да бъде пуснат теста на пазара.

Новият комплект ще замести досегашните скъпи и неприятни медицински тестове за взимане на кръв, както и сканиране на мозъка и гръбначна пункция. Подобни процедури изискват време и създават притеснение и неудобство за пациентите.

Чрез следене на количественото натрупване на протеин ще се диагностицира развитието на болестта.

Това е пореден напредък в развитието на превенцията на болестта. През ноември в САЩ беше пуснато ново лекарство, наречено “леканемаб”.

Клиничните тестове показаха забавяне на когнитивния спад при пациенти с “Алцхаймер” с 27% за период от 18 месеца.

Но, се появи нов проблем. Лекарството показа някой странични реакции, вкл мозъчни кръвоизливи и подуване на мозъка.

Това е първият пробив в бъдещото лечение на болестта.

То идва близо 100 години след официалното откриване на “Алцхаймер”.

Макар, че в момента има  100 вида лекарства, те не дават до момента нужните резултати за намаляване на пристъпа на болестта.

В момента именно болестта на “Алцхаймер” е най-често срещаната форма на деменция.

В момента фармацевтичните компании се надпреварват, за да разработят нй-ефективното лекарство към момента.

Очакванията са, че до 2027 г пазарът на лекарства за диагностика и терапия за болестта на “Алцхаймер” ще достигне до 9,6 милиарда долара.

Според редица специалисти, през 2030 г повече от 80 милиона души по света ще страдат от тази болест, а през 2050 г техният брой ще нарастне до 150 милиона.

Въпреки това редица лекари са на мнение, че при разработване на следващи етапи, лекарството “леканемаб” ще докаже своята ефикасност при лечение на дегенеративни заболявания и ще бъде от полза за болните и техните близки.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.