Унгария започва внос на газ от Турция


На 1 април 2024г, Унгария започва да получава доставки газ от Турция. Миналата година, унгарското правителство подписа договор с турската компания Botas. 275 мил. Куб. Метра синьо гориво е предвидено да получи Унгария да цялата 2024г.

Петер Сиярто външен министър на УнгарияВъншният министър на страната Петер Сиярто е написал в своя профил във Facebook, че Унгария ще стане първата страна, не гранична с Турция, за която ще изнася газ“. Тази диверсифицира ще се извърши през най-голямата енергийна компания в Унгария, – MVM.

За сега това е минимално количество, на фона на основния договор с „Газпром“. 4,5 млрд.куб.метра е договореното количество от руският производител. По-голяма част от тези количества се доставят през „Турски поток“ и България.

Чехия е увеличила с 62% вноса на руски природен газ

През България ще се извършва и диверсификацията на турски газов микс от Botas. Газовият микс на Турция е състав от доставки на газ от Русия, Азърбейджан, втечнен газ и местена газ.

Унгария има подписан договор за доставка на газ и от Азърбейджан за 100 мил.куб.метра. Това стана ясно по време на откриването на газовата връзка между Сърбия и българия.

Унгарски дипломат е посетил, наскоро провелото се ядрено изложение „Атомекспо“ в Сочи. Там той е подписал споразумение за енергийно сътрудничество и в ядрената енергетика.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.