Технологии, подобряващи нашите електрически мрежи


Преминаването на електрическата мрежа към максимално използване на чиста и възобновяема енергия носи със себе си всякакви неочаквани предизвикателства. Това води до непрекъснато търсене на иновативни решения. С цел поддържане на устойчиви мрежи, работещи безопасно и ефективно, докато пътуваме към нетната нула.

Това са само някои от най-иновативните и най-съвременни технологии.

куче робот

Куче робот:

Надушва грешките и пази хората в безопасност. Работата на Spot е да извършва критични проверки на безопасността. Да открива грешки и да търси потенциални проблеми с оборудването на обекти като подстанции.

Той прави това с помощта на най-съвременните визуални, термични и акустични изображения. Както и LiDAR (лазерно изображение, откриване и обхват) за 3D сканиране и картографиране на обекти.

Като автономен робот, Spot има достъп до зони, до които човешките инженери нямат, докато активът все още работи. Това премахва необходимостта от продължителни спирания, като същевременно подобрява безопасността за човешките инженери.

дрон

Автономни дронове:

Извършване на безпилотни инфраструктурни инспекции на надземни проводници, стълбове и подстанции. Автономните дронове могат да летят „извън зрителната линия на видимост“.

И инспектират надземни проводници, стълбове и подстанции без намесата на пилот.

Какви са различните видове възобновяема енергия?

Те използват изкуствен интелект (AI), за да се справят с непредвидени или непредвидими ситуации. Това се различава от дроновете, използвани в момента за инспекции на инфраструктурата. Които изискват техният пилот да присъства на място и чиито маршрути са предварително определени.

Което означава, че пилотът трябва да поеме контрола над дрона при непредвидени събития, за които дронът не е програмиран. Дроновете ни позволяват да разгледаме части от нашата мрежа, които са по-трудни или скъпи за достигане.

Те улесняват много инспектирането на въздушни проводници, стълбове и подстанции. Без необходимост от прекъсване на електрозахранването. Автономните дронове могат да бъдат дистанционно достъпвани от всяка точка на света. Тези дронове могат да бъдат автоматично разгръщани, възстановени и презареждани без необходимост от пилот на място.

Базиран в облака AI модел ще обработва данните и изображенията събрани от дрона. Като автоматично открива дефекти и изготвя отчети за състоянието на активите почти в реално време.

сателитИзгражда се най-голямата слънчева електроцентрала в света

AI сателитна технология:

В подкрепа на нашето биоразнообразие и природна среда AiDash – компания от портфолиото на National Grid Partners – разработи система. Тя осигурява както интелигентно управление на растителността, така и интелигентно управление на устойчивостта.

Концепцията  AiDash е използвана за идентифициране къде растителността трябва да бъде подрязана в близост до електрически вериги. Системата използва сателитни изображения, за да локализира проблеми.

Табло с изкуствен интелект (AI) прави прогнози за това кои области се нуждаят от незабавно внимание. Изображения в почти реално време на състоянието на дърветата и храстите по мрежите помагат да се предвиди вероятността обрасла растителност да причини неизправност на веригата.

Сателитното изображение може да заснеме картина отгоре надолу на цялата мрежа. Както и изображения, базирани на различни ъгли. Използвайки същата технология, Интелигентното управление може да картографира типа земя и да измерва нивото на биоразнообразието на местообитанията.

слънчева паша

Слънчева паша:

Естествен начин за поддържане на ефективната работа на слънчевите панели. Голямата площ земя, която обикновено е необходима за соларен проект от комунални услуги, идва с голямо предизвикателство. Как да поддържаме тревата, която расте под и около слънчевите панели?

По базирано от природата решение за това е слънчевата паша. Използване на пасящи животни за косене на тревата. Може да не е технология сама по себе си, но овцете са най-добрите за тази работа. Тъй като не обичат да ядат кабели и не скачат върху слънчевите панели като козите. Слънчевите панели осигуряват и сянка на овцете през горещите летни месеци.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.