Най-бързата камера в света е факт


Инженерите от „INRS Énergie Matériaux Télécommunications Research Center“ в Канада създадоха най-бързо снимащата камера в света.

Благодарение на нея може да се занемат т.в бавни видеа при удивителните 156,3 трилиона кадъра в секунда (fps).

В момента са сравнение, най-добрите камери на пазара от този сегмент могат да правят „само“ 960 кадъра в секунда.

В киното този тип камери използва близо няколко хиляди кадъра в секунда, но за наистина да видите нещата в наноосновата му, ви трябва заснемани при трилион кадри в секунда.

Новата камера е наречена „фемтофотография с кодирана апертура в реално време“ (SCARF). Въпреки, че е основната база  – компресирана ултрабърза фотография (CUP) още преди 10 години – през 2014 година.

Тя премина през няколко етапа на усъвършенстване, преди да бъде представена пред широката общественост.

И така, през 2020 година учените успяват да поставят нов рекорд. Те създават наследника на SCARF – T-CUP, като T означава „трилион кадъра в секунда“.

Това позволява да се видят  неща като шокови вълни, движещи се през материя или живи клетки.

Учените вярват, че новата технология ще ни помогне да се надникне зад появята на различни свръхбързи явления и да е от полза в сфери като физика, биология, химия, наука за материалите и инженерство.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.