НА ШКОЛА ПО ПРИРОДНИ НАУКИ С ЖЕЛАНИЕ И БЕЗ ЗАДЪЛЖЕНИЕ


Интервю на Paralell.eu с инж. Николай Цонев от Сдружение „ЗА ТЕБ“:

Занятията се провеждат в три града: Плевен, Пловдив и София от квалифицирани университетски преподаватели и учители с дългогодишен стаж!

Автор:

Р.: Инж. Цонев, Защо създадохте „Школата по Математика и Природни науки“?

Н.Ц.: Първо, има едно неразбиране сред младежите, че точните науки са неразгадаема тайна, а у родителите, че насилвайки децата си да посещават частни уроци, ще постигнат подобрение в количеството на знанията им.

Второ, Най- успешния модел на учене е игровият, или изследователския чрез решаване на конкретен проблем.

Р.: Какво променя във вашата работа осъзнаването на тези две истини?

Н.Ц: Организираме школи, в които основният мотив за участие е любопитството и интереса у младежите! Как?- Чрез съчетавате на различни занимания и активности: пилотиране на дрон, но със запознаване и с основните физични закони за движение, а също и на електричеството заради всички автономни компоненти в него. Теорията е сведена до минимум за сметка на експеримента.

Р.: Разбирам, Така стимулирате креативността и любопитството у младежите, така ли?

Н. Ц.: Не само любопитството, а интересът към нови знания, защото в един момент възниква у тях желанието да оптимизират траекторията на полета, свързана и с безопасността. Оттук нататък ни е нужна и математиката за решаване на този проблем, но математиката вече не е Усилие, а в помощ!

Р.: Но това не е ли тъй наречения и афиширан STEM-подход в Образованието?

Н.Ц.: Така изглеждаше работата и в т.н. Центрове за Научно-техническо творчество на младежта преди 1990г., ако помните?

Р.: Значи не предлагате нищо ново?

Н.Ц.: Всъщност всичко е добре забравено старо, нали? Но в последните 30г., в които работя в системата на Образованието забелязвам как практическите действия и експериментите изостават на заден план, „Мозъчната атака“ като метод, афиширан от Даскал Тео е адмириран, но се избягва, за да не се натоварват младежите.

Р.: А имате ли принцип, по който сформирате групите в Школата?

Н.Ц.: Естествено! Изхождайки от принципа на индивидуалния подход към всеки младеж, сформираме групи от не повече от 5 младежи. Критериите за включване в отделните групи освен възрастта е и нивото на познаване на основните понятия в математиката. Тя е инструментът, до който достигаме и се налага да използваме при нашите занимания.

Р.:Коя е минималната възраст за включване на младежи в Школата ви?

Н.Ц.: Възрастта е относителна характеристика в развитието на всяко дете, но щом то може да задържи концентрирано внимание поне за 15 мин- то е подходящо за школата ни.

Р.: Какъв е графикът на Школата ви месечно?

Н.Ц.: За да има добър ритъм в заниманията, занятията са най- малко веднъж седмично срещу такса от 80лв. на месец, която включва поне 1 час управление на учебния дрон на месец .

Р.: Какъв е начинът да се свържат с вас за консултация и записване?

Н. Ц.: Имаме контактна форма в сайта ни: foryou-bg.com, а за въпроси там има и телефон за връзка.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.